Nog 2 highlights: een begrafenis en Tanja’s feest


Nu ik toch weining anders kan dan met krukken rondhangen…….22 maart jl ben ik samen met m’n vader en hennie, m’n oudste zus naar Onstwedde geweest naar de begrafenis van Tante Hennie. Tante Annie, ook een van de zussen de Roos, werd de week daarvoor ten grave gedragen. Tante Wennie, de enige overgebleven zuster die (nog) niet dement is, zat aan haar bed het hele stervensproces uit. Ze zag er uitgeput en aangedaan uit. Een echte dorpsbegrafenis, compleet met gereformeerde ouderlingen, een dominee en familieleden die ik 45 jaar niet had gezien. De kist stond opgesteld in de gemeenschapsruimte, tijdens de dienst stommelde een bejaarde ouderling een trapje op en af om achter een gipswandje muziekjes aan en uit te zetten. Een na het het uiteindelijke afscheid op het winderige koude kerkhof, werd het een bijzonder geanimeerd weerzien. Dat had ook te maken met de gastvrijhid van Tante Hennie, die velen in familie met elkaar verbond. Zij was een ongetrouwde zus van m’n moeder, die de laatste 25 jaar in het ouderlijk huis woonde en altijd een open deur had voor de familie, als troost en logeerplaats. Ze was handwerkjufrouw en reed 25 jaar lang zo’n 25 locaties af in haar simcaatje om de kost te verdienen. Een soort reunie dus, en voor mij een emotioneel weerzien met m’n nichtje Hinnie, die na de dood van haar vader, bijna 40 jaar geleden een paar jaar bij ons in het gezin landde, en waar ik ean aparte band mee had als opgroeiende jongen. Na afscheid van m’n andere zusje annelies die alleen de terugtocht ging, afgesloten met een genoegelijk etentje tijdens de terugtocht via  Lelystad Hoofddorp naar Bunde in het friese Joure met m’n vader en zus….Volgende keer overnacht ik onderweg, want dit was toch even teveel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s