Verpleegtehuis Bornholm sept 2007


Dit fragmentje film tekent de hele dramatiek van dementie en de gedwongen onthechting die ermee is verbonden. Tijdens m’n laatste bezoek aan Bornholm, werd een relatief jonge vrouw geparachuteerd in het tehuis omdat haar echtgenoot en verzorger was opgenomen wegens hartfalen. Midden in de ruimte stond ze hartverscheurend te huilen en smeekte om naar huis te mogen naar haar man. Ik hoor hier niet snikte ze. Er is bij mensen in deze fase nog zoveel residu en besef over van wie en wat ze werkelijk zijn……. Wandelend met m’n moeder kostte het moeite om haar binnen de afdeling te houden, en toen de deur net op tijd achter ons dichtviel, keerde mijn moeder zich om en probeerde de vrouw aan de andere kant te troosten… Overigens kun je hier goed zien dat mijn moeder wat raar gekleed is, ze heeft de laaste tijd steeds kleren van anderen aan in foute combinaties…..

Verder wat beelden van medewoonsters, die zoals mijn moeder dat ook vaak doet elkaar rondrijden door het gebouw. De mevrouw met de pop heeft het echt over haar schatje. Het is een van de meest olijke demente vrowen die ik tot nu toe heb gekend. De mevrouw onder het dekentje op de bank in de centrale hal van de afdeling is een berber vrouw die met haar man hier sins kort woont, beiden zijn dement. Kort geleden ontdekte men dat zij heel veel pijn had, en daarom zo voortdurend schreeuwde. Nu heeft ze medicatie en kreunt ze zachtjes onder haar dekentje de dagen weg.

    http://images.video.msn.com/flash/soapbox1_1.swf
Video: bornholm7SEPT07 OPA-OMA HOOFDDORP054197SEPT07 OPA-OMA HOOFDDORP054217SEPT07 OPA-OMA HOOFDDORP05423marrokaanse bewoonster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s