Auf dem Finkenberg


Finkenbergkirche stolberg batzorgel voorzijdeFinkenbergkirche StolbergspeeltafelVanmiddag met Trui naar een orgelconcert in het plaatsje Stolberg geweest vlak bij Aken. Verassend mooi plaatsje met veel middeleeuwse huizen, wel wat armoedig met  veel overgewicht allochtonen. Op de heuvel lag een groot slot, en daarnaast het kleine gereformeerde kerkje met daarbij een kerkhof met de graven van de plaatselijk messing elite, het kerkje was vanbinnen met ook met messing elementen opgesierd. Een man van een jaar of 50, die nog in het kerkje gedoopt was leidde ons rond en vertelde over zijn voorgeslacht, gevluchtte Hugenoten die zich hier 400 jaar geleden vestigden en zink en koper wonnen, Die twee elementen maken samen messing, toen dacht men nog dat het een beter soort koper was. Gereformeerrden zo deelde hij mee zijn erg vlijtig en spaarzaam en daardoor was het een van hen gelukt om het slot te kopen in 1850 en het bgeheel te restaureren. In de burt kun je nu een wandeling maken langs de kleine fabrieken in de vallei waarvan sommigen nog in bedrijf zijn. Na afloop van het (mooie) concert, de jonge organiste had haar kinderen gezellig naast het orgel op stoeltjes gezet, met o.aDSC05994.bach en buxtehude en mendelssohn, gegeten in restaurant Due Ponti, geheel in stijl, een bruggetje over een klaterende beek leidde ons binnen in een groot voornaam patriciershuis, waar we aan mochten schuiven in een prachtige ruimte aan moi maubilair met echte italiaanse obers en een heerlijke kaart, aan een prachtig klassiek gedekte tafel met damast, veel bestek, enz……..heerlijk gegeten met veel goede wijn, de rekening? 31 euro in totaal Deze streek heeft voroorlogse bediening en prijzen! Een goed glas bier kost 1,05 .Een karafje smakelijke wijn 3 euro?!

28okt07 stollberg0594928okt07 stollberg0595228okt07 stollberg0595528okt07 stollberg0595728okt07 stollberg0596928okt07 stollberg05991

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s