Hinnie Voets


De afgelopen twee dagen heb ik mijn nicht, Hinnie Voets op bezoek gehad,  al tijdens begrafenissen van een tante 2 jaar geleden, en kort geleden van mijn moeder hadden we besloten elkaar op te zoeken, , Haar jongste dochter had een expositie van schilderwerk in een hotel hier, en zo kwam het er eindelijk van. Het kwam neer op bijna 16 uur onafgebroken bijpraten. Hinnie is bij ons thuis geweest van haar 15e tot haar 18e. Ik heb haar altijd beschouwd als een soort oudere zus. Ze komt uit een groot en erg arm gronings gezin, en in die tijd was het gewoon dat je dan in de grote stad ging uithelpen wanneer een tante zwanger was, zo kwam Hinnie eerst terecht bij een tante en daarna bij ons nalv de geboorte van mijn zusje paulien. Ze heeft een lange en heel bijzondere carriere achter de rug in het vluchtelingenwerk over de hele wereld, van Darfur, Bangladesh tot vooral in Kenia en Tanzania. Kort na zijn pensionering en hun terugkeer naar nederland overleed haar man Bram plotseling op haar verjaardag, nu 8 jaar geleden. Dat heeft haar erg getekend, en het kost haar nog steeds moeite om haar leven weer vorm te geven. Hinnie, die nu 66 jaar is, kan nog steeds niet echt wennen aan het koele nederland. Ze heeft nog steeds heimwee naar Afrika…….Ze heeft me veel verteld over haar tijd in Afrika en de tijd in ons gezin met mijn super chaotische en vaak ongelukkige moeder en mijn nerveuze en ongeduldige vader… ik was toen zo tussen de 9 en 11 jaar oud. Veel was niet zo leuk, en ik herrinerde me plots ook gebeurtenissen  die ik blijkbaar heb verdrongen  of gewoon vergeten? en soms ook positief heb ingekleurd. Wel confronterend dus……Maar ik denk dat ook haar ervaring ingekleurd is en maar een betrekkelijk korte tijd beslaat.   Twee heel bijzondere dagen al m et al, die zeker een vervolg krijgen ….
..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s