Opruiming


Is het de overdaad aan fel zonlicht? Er hangt iets van “grote schoonmaak” in de lucht, in ieder geval ben ik aan het opruimen geslagen, de keuken, de schuur, mijn hoofd, ze moeten het allemaal ontgelden, tussendoor luister ik dan naar de orgel sonates van Elgar, en lees o.a. in “”de ontmoeting met je schaduw”, en straks in het net bij de Bib gehaalde “bevriend met je schaduw”,” Pas om 10.30 stond ik op vannochtend, meestal is dat in het weekend rond 8.30. Ik ben dus moe, en heb nog steeds aanhoudend pijn in m’n zij. Volgende week dan toch maar weer  naar de huisarts. Ik stel dat nu al twee weken uit, ik slik steeds minder pijnstillers, maar wanneer ik me fysiek inspan is de pijn na een poosje overweldigend.

Toch ga ik straks op de fiets even naar de stad, genieten van de herfstzon. Daarna zal Roeland wakker, en op zijn? morgen wordt hij 24 jaar. Trui betaalde zijn treinkaartje, want zoals altijd zit hij op zwart zaad (waar zou die uitdrukking toch vandaan komen ?)

2611. Op zwart zaad zitten (of geraken),

d.i. zijn vermogen kwijt zijn of raken; bekrompen moeten leven, te weinig hebben om te leven en te veel om te sterven; uit zijne betrekking ontslagen zijn; eig. van vogels, met name kanaries gezegd, ‘die al het witte zaad in hun bakje hebben opgegeten, zoodat alleen het zwarte overblijft, dat zij minder lekker vinden’; Ndl. Wdb. IV, 1625; XI, 290. In Zuid-Nederland op droog zaad zitten of op het droge zitten (hd. auf dem Trocknen sitzen). Zie Harreb. II, 485 a; III, CLII; Schoolm. 30: Terwijl hij zijn buik als een pakschuit op marktdag laadt en zijne ouders vertroost met de hoop op zwart zaad; bl. 137: Woont hij soms bij een boer in of gepensioneerden soldaat of bij een verloopen domenee op zwart zaad; Onderm. 85; Barb. 61: Prosper Bien-Aimé, pensionhouder met tien leege kamers en geen enkelen huurder zit op het allerzwartste zwarte zaad; Nkr. VII, 17 Mei p. 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s