Sevilla – Cordoba


Oh Sevilla wat ben je mooi! Na een 140 km snelwegritje van Portugal naar Spanje gisteren geland op een bewaakte mixt parking, op fietsafstand, vlak bij een van de weelderige parken, waar felgroene parkieten onder luidkeels schel geroep komen drinken bij de fonteinen. Het is 34 C in de stad. Trui heeft er last van, ik wat minder, maar de magische, ontspannen sfeer van het openbare leven in deze stad raakt ons, tilt ons op! Lopen kan ik nog niet goed, fietsen gaat erg goed gelukkig. Al die ongewoon mooie architectuur, versiert met geglazuurde elementen in zonnige kleuren. De eersre landing is bij Plaza  de Spanja een prachtig complex waar de de ministeries in zijn gehuisvest. Het park roept herinneringen op aan Sicilië; prachtige botanische tuin met bomen met grote luchtwortels die wel 3 tot 4 meter omtrek hebben. De stad is geheel te fietsen en dat doen we dan ook. We komen hier voor de derde keer en veel monumenten hebben we gelukkig al gezien: Enerzijds omdat de rijen voor kaartverkoop idioot lang zijn en anderzijds de objecten zijn zo groot dat is voor Kees nu niet te doen. Japan, China en Taiwan moeten wel ontvolkt zijn; de helft van het straatpubliek is afkomstig van het verre oosten. Alhoewel niet veel chinezen denk ik; als ik chinees bestel in Maastricht schrik ik altijd vreselijk van de manier hoe  ze tegen elkaar praten; je kunt ze niet verstaan maar het hoort aan alsof ze woedend zijn op elkaar ! En dat geluid hoor ik ik hier niet……Dus …. weinig Chinezen vermoed ik zo.

We doen per fiets de wijken om het centrum heen en treffen zodoende prachtige theatertjes met flamenco voorstellingen die helaas allemaal die dag zijn uitverkocht. Ik ga toch vragen om een uitzondering; maar zonder succes…tegelijkertijd zie ik op dat moment wel een voorstelling bezig. Verrukt roep ik Kees; krijgen we toch 10 minuten mee! In een wijk treffen we ook een kostuumatelier voor flamenco met prachtige jurken. Vervolgens fietsen we door en komen aan een plein waar een mooie jonge vrouw zich aan t warmdansen is!! Krijgen we alsnog onze voorstelling begeleidt met een partner die de gitaar speelt. 20171002_190522Om 8 uur zijn we voldaan. Uitgeblust zitten we op een bankje uit te puffen en besluiten we naar de camper te gaan. Met 31o moet ik nog een hapje koken…pff toch maar doen en dan lekker douchen en uitblazen en voor de camper wachten op de koelte. Vandaag de 3e oktober  zit ik naast Trui die ons de 140 km IMG_20171002_141834naar Cordoba rijdt, waar we over 20 minuten aankomen. Wat een avontuur🙃img_0396img_0410

Cordoba!! Nauwelijks iets mooiers gezien als de Mesquita kathedraal van Cordoba! Wat ongelooflijk indrukwekkend:een moskee met daarbinnen een kathedraal opgenomen. Waardoor christenen en moren naast elkaar konden geloven. We dwalen uren rond en je moet je een plaats voorstellen met moorse hallenstructuur van lengtes die ruim 100 meter metei en dat in een vierkant. De architectuur is overweldigend. De hele stad is voor 20%moors; je kunt je nog voorstellen hoe de moren Spanje veroverden en deze plek kozen om hun medina te stichten. Als je Cordoba naderd, vanuit Sevilla, reis je langzaam maar zeker een gebergte in dat volstrekt kaal is en vlak lijkt en dan, plots, daal je met haarspeldbochten naar beneen het dal van de stad in. Onzichtbaar boven.  De joodse wijk is ook beeldschoon wel toeristisch natuurijk maar de gebouwen zijn zo mooi in tact. Ook de gewone huizen. De rest van de stad is Romaans.  Een archeologisch museum is deels vrij toegankelijk en dan ben je in een romaans binnenhof van een woning met mozaïek vloeren en open trappenhuizen met galerijen en arcades. Wij vinden een vergelijking te doen met het Topkapi paleis van Istanboel. De kerk is zo groot dat het niet te belopen is voor Kees; gelukkig zijn er rolstoelen;  Kees is er doodongelukkig en ook gelukkig mee! De camperplaats is heerlijk trouwens aan de rand van de entree naar de oude binnenstad op een deels bebost terrein. We staan gelukkig in de schaduw. 4 oktober. Kees gaat aan de slag met onze verzekering om te onderzoeken of er foto’s gemaakt kunnen worden van de voet. Het is nu 12 dagen geleden en de zwelling is weg, maar het is nog veel te pijnlijk; lopen is geen issue! Zijn aarzeling blijft: wat als het in gips gezet wordt?!

3 gedachten over “Sevilla – Cordoba

 1. Dit klinkt als een hoogtepunt in jullie reis. Prachtig!! Wat ontzettend sneu voor Kees met de verstuikte voet. Ik heb ooit iets dergelijks gehad en dat werd toen ingezwachteld en destijds werd rust geadviseerd. Hopen maar dat het voorspoedig herstelt. Liefs, Ineke en groetjes van Ronald XX

  Like

  1. Klopt!!Zo mooi. Ziekenhuis was op 800 mtr. Foto gemaakt niets gebroken..strak verband..rusten en ook lopen..fietsen kan goed..ijs blijven koelen en nu naar de kust van Valentin. .rust en zwemmen! Hitte is groot 36o…

   Like

  2. Hoi Ineke…we hebben in Cordoba een foto laten maken het ziekenhuis was 800 meter verderop..En niks gebroken. Goed dat geeft rust maar K kan nog steeds slecht lopen en wij willen de lange termijn ook voor ogen houden. Dus veel rusten en fietsen kan goed. Wij zitten nu 30 km boven Valentin en roer vliegt maandag naar zn vriend in Murcua en sluit de 12e bij ons aan voor een week. Dan in Marceille weer naar huis de 20e kunnen we de 16e samen verjaardag vieren. Ik ben geregeld moe maar we feiten volop. Doen Veel natuurgebied en de mediterrane kust is dan ook schrikken..Zo vol en industrieel. Jij bent je klaarmaken voor Dalyan? Ik ben steeds in mijn hoofd met t huisje bezig in Zutphen. Bornhoverstraat 27. De sfeer die dat huis ademt spreekt me aan 82 mtr leefruimte en 11m2 kelder voor opslag en provisie plus een zitje achter heerlijk binnen oude tuinen….
   Hoop dat t bij jullie ook goed gaat 😉 liefs Trui

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s