Sintra


We werden wakker en voelden direct het is anders vandaag; koel, vochtig en een harde wind werd ons deel. Maar dat vonden we niet erg; we gaan immers naar Sintra mooie zaken bekijken en in de hitte is dat nog slopender. We gaan op stap met de bus vanuit de camperplaats, dat is goed te doen ( cp Odrinhas Parque). Daar denken we goed uit te stappen maar dat was niet zo…we zijn pas in de nieuwe stad en moesten dus direct de berg op lopen naar de oude stad.  Een prachtig plaats Sintra. Vol oude paleizen en winkeltjes ; de plek waar de koninklijke familie gewoonlijk verbleef. Ook vergeven van het toerisme; loop je eerst tussen Japanners..dan tussen Koreanen en vervolgens vallen de blonde koppies en de taal op van de Russen en de Polen. Het is niet anders;  Sintra is in haar geheel Werelderfgoed dus een gewilde plek voor toeristen die Lissabon aan doen. We beginnen met een kopje koffie en het wereldberoemde puddinggebakje van Portugal. Kees eet er per dag wel drie! Is er gek op. Een deel van het plezier in Portugal te zijn zit ‘m in dat gebakje😉😂 denk ik wel eens! We lopen eerst naar het hart van het stadje en bezoeken het Koninklijk Paleis (Palácio National de Sintra). Het hoofdgebouw is gebouwd in de late 14e eeuw door Joäo I. Het meest opvallend zijn de twee enorme schoorstenen die op het dak staan. Het doet ons denken aan het Topkapi Paleis in Istanbul en dat klopt ook. Ook hier zijn het de schoorstenen van een inmense keuken die aan het paleis is toegevoegd. Het paleis heeft moorse invloeden en is aan- en verbouwd tot de 16e eeuw . De familie vertrok hier in 1880 en dat wat je ziet is bewaard gebleven vanuit die tijd.

De gebouwen facineren ons altijd het meest. Interieurs zijn vaak elders mooier en objecten zijn ook te zien in het Rijksmuseum…dus dat bekijken we globaal in de sfeer van de ruimte.

 

 

Natuurlijk zijn de tegeltableau’s prachtig hier en de Moorse vormgeving van de ruimtes!. Na 1.5 uur zijn we er door en besluiten een tosti te eten. We wilden toch ook naar Pena. Volgens het boek een spectaculair gebouw . Gebouwd op de hoogste piek van de kust bij Sintra. Ik vroeg hoe je daar moest komen aan een lokale vrouw ; is lopen te doen? Ze lachte meewarig en verwees ons naar een tjoektsjoek of de bus. We negeren vaker deze adviezen omdat we toch nog redelijk goed kunnen lopen. En het valt ons vaker op dat er veel te snel naar vervoer wordt verwezen. Maar in dit geval klopte het wel degelijk. Een duizelingwekkende tocht door hele smalle straten grenzend aan de villa’s; de voordeur kon je aanraken, en super steil omhoog leidde ons naar Pena. Tocht van 10 minuten met de bus in hoge snelheid! En we belandden in de mist. Het waaide hard en uitzicht hadden we dus niet. Jammer  maar de frisse lucht is wel fijn bij zo’n klim. Na de bustocht moesten we nog een kilometer steil omhoog klimmen. Ook dat kon je kopen met een bustochtje in het park maar dat deden  we niet. Al met al best wel een dure dag; vervoer naar Sintra 8.50. Entree twee paleizen 40 euro en vervoer naar Pena 14 euro. We doen eigenlijk alles te voet of met de fiets en hebben voorkeur voor niet toeristische plekken dus…! Het paleis is gebouwd door Ferdinand Saxe-Coburg-Gotha de man van Koningin Maria II. Hij was beschermheer van Cultuur en Kunst in Portugal. Schilderde zelf ook vooral pastellen en vond zodoende dat hij mee kon ontwerpen aan zijn paleis; een zomerverblijf aan zee. Het is een wonderlijk samenraapsel van bouwstijlen dat het resultaat is. Een deel is ook voormalig klooster met lage doorgangen waardoor ik weer in de modes kom Kees herhaaldelijk te waarschuwen om te bukken! Het interieur van het gebouw is prachtig! Met het uitroepen van de Republiek in 1910 werd het paleis een museum. En ook hier bleef het gebouw achter zoals t bewoond is. We zijn om 11.00 vetrokken en nu is het 17.00 uur. Mooi geweest ; allebei last van onze ruggen..Het geslenterd is altijd een aanslag…flink wandelen geen probleem; dus op naar huis! ARME SLAKKEN!  We verlaten de bus vlak bij de CP, en doen wat inkopen bij een kraampje langs de weg met groente en fruit. Behalve dat verkopen ze grote zakken met? Slakken, de arme dieren zitten levend op elkaar geperst in een soort netten. Treurig! 0E86839D-E064-4906-99B8-D7E27F51A11B

 

S20180615_145148.jpg20180615_145233.jpg20180615_124952.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s