Coimbra


De geboorteplaats van zes koningen en de plaats van Portugal’s oudste universiteit! Het stond vorig jaar op ons verlanglijstje maar vanwege de voetbreuk van Kees is het er toen  niet van gekomen. Het is de stad die de voorkeur heeft van de Portugezen boven alle andere steden. Het heeft een Romeinse fundering maar is veroverd geweest door de Moren. De eerste koning van Portugal koos voor Coimbra in 1139 en dat duurde tot 1256. De fortificatie stijl Romaanse kerk Sé Velha wordt gezien als een feestje van bouwkunde ten aanzien van de overwinning op de Moren in 1064. Het altaar is gemaakt door Vlaamse kunstenaars in 1502 van prachtig houtwerk met goud belegd. Er is een boven- en beneden stad. De benedenstad is levendig vol met leuke lokale handel en bedrijvighed. De bovenstad wordt benaderd via een Moorse poort naar de oude Medina. Een wirwar van straatjes met straatnamen die verwijzen naar de oude faculteiten die hier hebben gestaan. Aan de top staat het voormalig koninklijk paleis. Hetgeen in 1290 door Koning Dinis ooit was gesticht als universiteit. In 1537 werd dit gebouw getransformeerd tot paleis en overgedragen aan het bestuur van Coimbra ten behoeve van Koning Alfonso. De faculteiten Theologie,  Medicijnen en Recht waren hier van oorsprong tot de Markies van Pombal het curriculum verbrede en letterkunde en kunsten  hieraan werden toegevoegd. Zodoende bracht Coimbra een aantal uitstekende literaire- en kunstfiguren voort waaronder Eca de Quieros ( de grootste novellist ). Wij wilden persé de Bibliotheek zien maar dat ging niet. Uitsluitend de aankoop van de grandtour verschafte ons die eer. Dus dan de hele toer maar genomen. Na een zware onweersnacht werd het toch bloedheet..dat viel even tegen.  De pleinen waren loeiheet en de stad heel stijl waarbij alles beklommen moest worden  in het zweet badend dan natuurlijk hè? ! Het verblijven binnen de paleismuren was uiteraard tof!20180621_160144.jpgCoimbra cathedraalCoimbra universiteit plein20180622_131901.jpg20180622_100655.jpgimg_20180621_174905-270969952.jpg

Kees is altijd onvermoeibaar als het om dit soort monumentale steden gaat en wilde graag na deze tocht van drie uren door naar de Botanische tuinen. Ik verkoos de benedenstad met haar smalle straatjes die hopelijk koel zouden zijn. Gelukkig dat bleek waar! We zegen nadien neer op een plein met een pilsje en een tonic en na een paar minuten een heerlijke voorstelling van Fado gezang. Op naar huis dachten we toen . Opnieuw beginnen we te slenteren door de wirwar van straatjes in de benedenstad en dan besluiten we toch weer uit eten te gaan. Al wilden we dat eigelijk niet want meestal moeten we drie dagen bijkomen van de zware boeren maaltijden. En we vinden weerc een leuk tentje waar vader de interne kant obert, opa de wijntjes kwam nuttigen en zoonlief de klanten moest binnenlokken! Wat we wilden? Niet te vertaan/begrijpen,  maar na die massa sardienen toch maar vlees dus bij het blaten van de ober begrepen we ” schaap” doe dat maar aub?! Dat werden twee enorme knieschijven in de sju gegaard met gekookte kool en gekookte aardappelen. Vooraf ge frituurvet sardienen, olijven , drie soorten worstaat , boter met een kaasje en brood . Begeleidt Door een heetlijke wijn en als dessert keuze uit 5 soorten toe. De koffie kon ook nog. Ik hen 1 sardientje geknabbeld een handvol olijven de helft van mijn hoofddirectie en toe niemendal niets.  Kees doet niet met mij mee…heerlijk genieten voor hem!! Thuis gekomen worden we onthaald Door Engelsen op een glas wijn; helaas kan ik geen pap meer zeggen. Dus we trekken ons terug. Op de rivier waar we aan staan is het nog heel bedrijvig met schoolklassen die spelen en sporten. Die nacht is het echt zwaar noodweer. We slapen daardoor matig. De volgende dag ontwaken we met heerlijk weer. Tegenover ons staat een man met een kanariekooitje. Dat kan net over het randje naar de wereld om hem heen kijken. Kees babbelt even met het baasje en begrijpt dan dat de kanarie binnen gezelschap heeft van een papagaai om zich niet te vervelen als mevrouw en meneer gaan wandelen.  Tja….

..img_20180621_174905-270969952.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s