(CP ) O Tempo Parou, Vilartac-Valpacos-


Uitzicht vanaf de CP!We zijn geland op een CP op ca. 30 km van het Noord Portugese plaatsje Chaves. (Waar we nu onze 4e dag ingaan) De CP in Chaves, een stadje met een mooie Romeinse brug, was evenals het stadje, dermate opgewarmd dat we na een korte wandeling en een supermarkt bezoek doorgereden zijn naar een NKC ge-appte CP.  Die scoort volgens de bijzonder enhousiaste CP baas op 1 na het hoogste dit jaar van de Europese CP’s in Campercontact!. In ieder geval is de onthaal, met een glaasje, erg vriendelijk, al worden we, oververhit als we zijn, bij aankomst wat moe van de verhalen. Oververhit ja, want de motor airco, waar we zo blij mee waren bij de aankoop, deed het vanaf de Franse grens al niet meer…. Tot nu toe gaf dat niet, gezien de gematigde temperaturen. Maar halverwege deze rit van de kust naar het binnenland steeg de temperatuur ineens van 22 naar 39 C….! Dat was even schrikken. Aan de lagune, waar we 2 nachten verbleven, was het heerlijk toeven, maar zwemmen zat er, gezien de modder, niet in. Hier is een mooi zwembadje bij de CP, zonder chemicalien, met zout water dus; nu zitten wij afgekoeld heerlijk over de wijnranken uit te kijken met een goed boek, en Wifi!

Het gezelschap is hier bijzonder. Allereerst hebben we  twee buurmannen die al 8 jaar in Spanje wonen tussen Almeire en Murcia 30 km van de kust. Ze trekken met hun nieuwe camper door het Iberisch gebied en genieten zichtbaar. De Nederlandse man is jaren in de zorg actief geweest tot hij niet meer kon; afgekeurd werd en in een rolstoel belandde.  Zijn arts heeft hem geadviseerd naar een zonnig oord te verhuizen ; huis in Amsterdam verkocht en geëmigreerd.  Na een paar maanden was hij weer in staat te lopen! Fietsen kan niet meer…Maar lopen gelukkig wel. Zijn Engelse echtgenoot geniet zichtbaar mee. Inmiddels hebben ze ook het huis in Spanje weer verkocht en huren een prachtig, eigenlijk te groot huis, voor 300 euro, en van de opbrengst wordt het leven naast de WAO uitkering gefinancieerd! Daarnaast staat een Frans echtpaar samen met hun twee kinderen; een jongen en een meisje van ongeveer 20 jaar oud. Zij hebben een jaar hun werk gestopt en reizen met hun zwaar autistische kinderen heel Europa rond. Ik zwem met de jongen; een grote knul die de hele dag in het zwembad loopt – van 11.00 tot 21.00 -handen voor zich uit gehouden en telkens dat ik passeer vraagt hij : lekker water hè? ! Ik antwoord altijd Oui!. Zijn zusje gierend naast het bad en groet me met beide handen zwaaiend. Een tegenopmerking van mij krijgt nooit respons. Dapper denken Kees en ik dan. Wij sippen wel eens over de wederkerigheid van onze kinderen maar dit is andere koek! Tegenover ons staat een Nederlands echtpaar dat ook al 4 jaar in Spanje woont. In hetzelfde gebied als de heren. Zij huren nu 4 jaar een appartement aan zee, 4 hoog, 3 slaapkamers, 2 badkamers en een groot balkon met uitzicht op zee. Aanvankelijk om te overwinteren maar zij ontdekten dat het leven in Nederland gewoon. doorgaat en besloten alras daar te blijven!. Twee maal per jaar trekken ze met de camper naar Nederland en verblijven dan 5 weken daar om 2 zonen en de rest van de familie en vrienden te omarmen.  Overigens hebben ze veelvuldig bezoek, logés, gedurende de andere maanden. Ietsje minder kon wel zeiden ze😉. Hij heeft zijn hele leven gevaren op de kustvaart en zij voedde beide zonen op. En nu genieten. Het is gezellig vandaag. De 26e juli. We starten ons ontbijt samen met een YouTube filmpje van Paul McCartney die zittend in een limousine een tour maakt met de grootste komiek van Engeland en tussendoor geweldige songs van de Beatles zingt. Binnen no time wordt hij omringd door fans uit zijn  jeugd- buurt in Liverpool. Nadat de film stopt, die we best wel hard draaiden, horen we de buurman de knop hoog draaien; hij doet z’n huishouden en is dol op deze begeleidende muziek bij het doen van zijn huishouden, komt hij even vertellen. Glunderend dat het kan, die knop voluit! En warempel het lijkt onze eigen muziek wel, pop, jazz heerlijke mix van mooie songs!

Inmiddels heb ik even geïnformeerd naar de financiën hier; Hoe kan ik betalen?. Helaas niet met pin. Daar moeten we echt beter op letten.  Pin hoort ook bij welvaart en hier in Portugal is dat zeker niet overal aan de orde. Zo’n systeem is dan gewoon te duur! Kees gaat straks mee met de eigenaar naar het dorp om te pinnen, 9 kilometer verderop.ik vroeg nog of t lopend ook ging; hij lachte spontaan en zei dat dat geen doen is… Even wachten tot de kater van twee jonge Franse camperaars is opgetrokken! Die gaan ook mee. We zijn uitgenodigd mee te eten. Vanavond zal iedereen mee eten dus gezellig;  we sluiten aan! De vrouw van de CP kookt en bakt voor CP gasten.

Vanmorgen scoorde ik al een heerlijk gebakken brood uit de houtoven! En vandaag bewolkt weer. Ik vind dat af en toe een verademing en Kees kijkt dan een beetje meewarig; mist gelijk zijn koesterende zon.  De muziek draait lekker door – het huishouden duurt klaarblijkelijk wel ff -; Symply Red bijna zin om te gaan swingen..😉🤗

image

Vandaag kwam de eigenaar (links)vol trots zijn zojuist binnengekomen 2e plaats campercontact VLAG showen!2E346AB3-5CEA-4B2D-AA62-433A1A9C5A62We hebben nog geen besluit genomen hoe we verder gaan. Terug naar Nederland? Gisteren, maandag, kregen we van de bouwer, Hegeman te horen dat het wel half oktober kan worden eer ze ons huis opleveren. Nog 3,5 maand wachten dus. Wellicht trekken we naar de Spaanse noordkust, waar het niet zo heel warm is (!?) en verkopen we de north sea jazz kaarten? Of toch maar door naar………..? Nog een beetje onbestemd dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s