CP Leon


LEON WAT EEN PRACHTIGE STAD!

 • 20180719_210028.jpgWe vertrekken uit Oviedo en gaan naar Leon. Het weer aan de kust is niet mooi en daarom kiezen we voor ’t binnenland.  Kees zet de tomtom aan en we gaan op pad. Na 20 kilometer verleidt de tomtom ons tot een andere route en belanden we op een mooie weg ..niet al te breed .. maar wel goed en blijken we een pas te beklimmen van 1800 meter. Geweldige natuur! Maar steil!! We krijgen 5 x een aanduiding van meer dan 13% helling.  ‘T gekke is dat ze nooit de afstand erbij zetten dus telkens is het een verrassing hoe steil ’t echt wordt?! En heel gek; ’t barst van het vrachtverkeer. ‘Lekker goedkoop’ zegt Kees. Ik kan me dat niet goed voorstellen maar ja..meestal zijn de redenen erg plat. We doorkruizen echt een prachtig landschap dat we maar deels  kunnen zien want we rijden  in de wolken. We zien op den duur geen hand voor ogen en rijden nog 30 km per uur. We vinden dit  niet leuk en verwijten tomtom nu en dan deze route suggestie! Achter de bergkam schijnt gelukkig ze zon. En dan belanden we in Leon. Grote stad: 280.000 inwoners. Ik ben daar niet gek op maar de kern schijnt mooi te zijn. En dat klopt! Wat een fijne en mooie stad. Prachtige kathedraal;  zo mooi zie je zelden! Het is een wonder van zuivere gotiek. We hebben 1.5 uur rondgelopen met een ‘Nederlandssprekende audio’!  Dat was geweldig en ook spannend om te horen hoe deze kerk bijna ten gronde werd gericht door foute beslissingen en berekeningen  van architecten,  die met de stijlkenmerken van de gotiek gingen sjoemelen. Centraal werd een koepel geplaatst dat niet in de lijn van de zuivere gotische kenmerken valt. En hierdoor dreigde de kerk te bezwijken. Vijftig jaar restauratie herstelde het geheel. Na de hele kerk in steigers te plaatsen  en het complete dak te vernieuwen kon men na 50 jaar restauratie de steigers wegnemen.  Dat moment moet fantastisch zijn geweest. Onder veel gekraak en gekreun accepteerde de kerk haar nieuwe constructie en zweeg opnieuw;  ze was weer in tact! Hoe bijzonder is het ook dat deze kerk gebouwd werd toen Leon 5000 inwoners had?! Niet voor te stellen zo’n grote kathedraal met zulk een  geringe inwonersaantal dat er gebruik van kan maken.  In die tijd was deze streek zeer welvarend door de wolhandel. (Weet ik ook uit ‘The pillars of the earth’, van Ken Follet!) Daar is de kathedraal ook uit gefinancierd door de toenmalige bewoners onder leiding van hun koning. Deze koning vormde zijn hof om naar een culturele kunstzinnige gemeenschap dat veel architecten en kunstenaars bevatte en ze wereldwijd aantrok. Zo zijn de wereldberoemde 5000m2 grootte gebrandschilderde ramen ontworpen door een internationaal gezeldschap van kunstenaars. En ze zijn echt prachtig. Nog nooit zo mooi gezien. De kathedraal is een equivalent van Chartres. Chartres is nog veel groter; het schip is langer maar duisterder. Het licht in de kerk is hier dan ook fenomenaal. Dat is ook het kwetsbare aan deze kerk; de enorme hoeveelheid glas! Het koor met haar houtsnijwerk uiteraard door Vlamingen ontworpen en gemaakt!. Verder door de stad dwalend troffen we kloosters aan uit de 15e eeuw van een enorme omvang. Poorten naar de stad en mijlpalen voor de tocht naar Santiago! We gaan eten. Een leuke ober legt uit dat het diner om 22.00 uur notmaliter aanvangt maar eerder kan. We eten alleen, tussen gereserveerde  tafels, om 20.30 uur. De ober legt uit dat de Spanjaard werkt om te leven en niet om te werken;  in de ochtend ontbijt hij niet thuis maar neemt een koffie onderweg en een hapje hier en daar tot zijn werk. Nadien, tijdens de siësta, gaat hij naar huis en gebruikt een wijntje en gaat rusten tot het tweede deel van de dag aanvangt. Alles ten dienste van het leven. Tot diep in de nacht en dan kun je een diner aanvangen om tien uur in de avond!  De nacht duurt dan nog lang! In de avond belt een fijne vriend. Met ook een moeilijk bericht. We wensen hem sterkte. En daarna gaan wij nog even onze serie kijken met Lund  en slapen daarna heerlijk in!20180719_184708.jpg
  0FFF7F87-AA65-4997-8C01-1DC8A22116C4
  Trui naast een beeld van Gaudi

  8B0FE530-32D4-4D3A-9132-ABC9A50B52838B0823BE-7CDE-4E85-8F52-67945E093397

  290E6D5E-1185-48BB-A777-8676C6BDAE5C
  De beroemde vensters van de cathedraal van Leon

  0941F7DE-CCAE-44D3-B673-2B0494216AAA

Een gedachte over “CP Leon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s