Dinsdag


Dinsdag begon bewolkt. Maar snel kwam de zon door. Op het fietsje even een baguette halen en dan heerlijk aan ’t ontbijt. Kees zijn havermout en ik een stukje brood met kaas en een ei. We hebben -alweer!- geen plannen en besluiten op enig moment de was te doen. Met de hand dit keer. Wel krijgt Kees halverwege de was de tip om klandestien naar een camping verderop te gaan en daar de waswachine te gebruiken. Maar zo halverwege heb ik daar geen zin meer in. We gaan door. (Stiekem vind ik het fijn te bewegen; elke activiteit is prettig ook voor mijn rug!). Als het lijntje volhangt stoppen we. De rest komt morgen wel. Kees heeft veel podcast bij zich. We luisteren regelmatig naar uitzendingen vol poëzie of boekbesprekingen of andere documentaires. Ook heeft hij prachtige klassieke muziek en jazzconcerten. Genieten. Ons leven is volledig vertraagd. Wonderlijk proces hoe je daar zo van kunt genieten. En dat ik dat kan; 100%; éën dimensioneel. Hiermee bedoel ik dat dat zonder mits en maren kan. Geen argumentaties en redenaties met mezelf over het wel of niet en waarom het kan. Het is op de camperplaats redelijk bezet. In tegenstelling tot wat ik verwachtte vertrekken regelmatig mensen. Het patroon is dat de mensen die weken willen blijven staan, naar de bosrand verkassen en daar dan een soort “huiskamer” inrichten met tafels stoelen maar ook guirlandes met lampjes en zelfs een hele bak met tuinkruiden wordt uit een camper gehaald en in de tuinkamer gestald. Dat blijkt mevrouw armband te zijn. S’avonds gaat ze koken en stapt ze driftig rond in het kookgedeelte van de huiskamer, compleet met schort. Grappig om te zien hoe de één de eenvoud waardeerd -gewoon geen gedoe en gesjouw- en de ander een hele sanetemekraam opzet en zich daar lekker bij voelt!. Het duurt tot half vijf voordat we zover zijn om naar het strand te gaan. Heerlijk weer springen en stoeien met de golven. Kees maakt nog een paar foto’s om die golven goed in beeld te krijgen. Met mijn telefoon …Wel ver het water in vond ik. Voordat je het in de gaten hebt rukt die zee weer 10 meter op en vandaag was de zuigkracht van de terugtrekkende golven enorm! Hoewel het vloed was. Ik kon bijna niet blijven staan.

Later gaan we terug en is het eigenlijk wat laat om uit mosselen te gaan eten. We besluiten om één van onze aankopen aan te spreken! Onderweg verzamelen we altijd lokale producten voor het avondeten. Dit keer wordt het een pot Baskische kip. Artisanaal. Dus door lokalen gemaakt. Heerlijk. Twee flinke kippenpoten in een heerlijke saus van tomaat en paprika. Met rijst en salade een complete goede maaltijd!

Dan gaan de buren koken. Ik wijs Kees op de enorme hoeveelheid vlees die twee Duitse buren klaarleggen. Kees luisterd met een half oor – dit zijn zaken die mij opvallen en hij nauwelijks ziet- maar even later worden de vleesjes op de bbq gelegd en begint het te geuren!? Kees roept even later verschrikt ‘wat ruik ik nou, wat een vreselijke stank zeg!; wat is dat?’ Tja dat is de bbq van de buren merk ik op! ‘Bah, wat vies!’ Een vleesliefhebber is hij niet, maar net na een warne maaltijd om 8.00 s’avonds is dat ook geen pretje. We gaan weer buiten zitten aan ‘onze’  kant van de wagen en dan gaat ’t wel.

Op de CP is het een komen en gaan van mensen en het valt ons op dat veel, héél veel camperaars een hond bij zich hebben. Kleine hondjes maar ook grote! Onze Duitse buren hebben er 4! Een soort kruising van die (enge) vechtershonden. De man is uiterst aardig blijkt. Kees wordt aan gesproken door een Nederlandse buur die graag ‘de paal’ wil delen met ons. Natuurlijk kan dat en even later ontspint zich een geanimeerd gesprek tussen die twee. Ik besluit me er niet op te betrekken en ga de wagen ‘verschonen’. Eerst het vuil water wegbrengen en dan schoon water bijtanken. We doen dat met jerrytanks. De vorige eigenaar was zeer zorgvuldig in die zaken. We hebben er twee voor vuil- en één voor schoon water. Ik moet, om  dat te kunnen doen, aan de achterzijde van de wagen zijn, dus bij de buurman met de 4 honden. Allereerst vergeet ik natuurlijk altijd weer dat ze er zijn! Dus schrik me een hoedje, waarop buurman alleraardigst in het Engels vertelt hoe lief de dieren zijn en ‘niets doen’. Ik knik vriendelijk en doe mijn ding maar ga niet op een gesprek in. Dat heeft toch geen zin voor mij; ooit ben ik in de rug aangevallen  door twee loslopende rottweilers,  toen ik ongemerkt, want niet afgebakend, het terrein opliep van een landgoed  in de nabijheid van de Academie ‘de Horst’ in Driebergen, waar ik toendertijd studeerde. Kleren aan flarden, gebit in de rug en vreselijk overstuur naar de eerste hulp. Nadien is dat gevoel, die angst voor honden, nooit meer weggegaan. Dus voor mij geen optie gezellig te babbelen onder de aanblik van 4 redelijk uit de kluiten gewassen honden. Het communiceert lullig, want de buren denken natuurlijk dat ik hun shit vindt; maar ik heb ook geen zin alles uit te leggen. Dat is weer het voordeel van dat vluchtige buurschap!😊. Inmiddels is een  Spaans busje geland met 2 Engelse herdershonden geloof is; lassiehonden maar dan in het zwart wit. En al vanaf het begin staat een vrouw van een jaar of 40 in het dennenbosje met haar ‘hippie-van’, twee kinderen van 10 en 8 schat ik en drie overjarige whippets. Ze loopt geregeld naar het toilethuis langs onze en de Duitse en de Spaanse camper. Op het ‘moment suprèm’ kruisen 9 honden elkaar; elkaars aanblik in ieder geval. En dan gaat het loos! Alle drie de baasjes springen in de houding en met een gezicht dat staat op ‘ze zijn lief, ze doen niets of ach kijk ze nou eens!?’, – vooral de Nederlande geeft ze alle tijd om elkaar te ontmoeten – proberen ze dan de honden te bezweren tot kalmte, wat deels maar lukt uiteraard. Mens, mens wat een gedoe denken wij dan altijd! Maar ja we zien ook wel dat ze gek op hun dieren zijn en meestal zijn dit soort situaties van korte duur want men trekt vanzelf, binnen afzienbare tijd, weer door. Behalve die Nederlandse vrouw ; de indruk van  haar plekje is een permanente residentie😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s