La Linde, 11 augustus zondag


Het is zondag. We slapen uit voor zover dat kan. Een Frans echtpaar staat achter ons geparkeerd met een jongetje van zo’n anderhalf jaar. Volgens Kees huilt het jongetje al vanaf half acht in de morgen. Gelukkig niet gehoord! Later zegt Kees; ik ben blij dat wij geen baby’s in  ons hofje hebben straks! Toevallig is dat zo. Ik sta op om tien uur. Het wordt een warme dag. We gaan lekker lummelen vandaag en veel zwemmen. Gisteren gefietst naar Lalinde.

Een marktje bezocht dat louter groente en fruit te bieden had en enkele lokale produkten zoals eendenrollade en honing en jam. Ik had de vorige dag al een paté van eend gekocht van boeren die hun lokale produkten op het campingterrein kwamen verkopen. Dus wij kopen een paar peren en wat ander fruit en dat is genoeg voor die dag. Daarna besluiten we iets te drinken en belanden in een oude ijzersmederij waar vroeger paarden werden beslagen. Een vak dat een van mijn vorige vriendjes goed verstond! Je zag er niet veel van terug. Hooguit de enorme vuurplaats in de muur waar een zeer groot vuur op te stoken was. Een heet vuur is voorwaarde voor het beslaan van het hoefijzer anders valt het niet te buigen. Na een drankje en een crêpe gaan we weer naar huis. We fietsen dan langs de Dordogne en passeren een brug. Ter hoogte van die brug verblijven meer dan honderd zwanen.EC28D172-FF11-43B6-8BA2-D8C3E60A03F2

20180809_204448.jpg
Avond uitzicht
AE0F4EC4-D5D6-4429-8CD9-A85B4020DCD1
Entree vd camping
6A258B51-DF1A-4934-B149-7674B8A9BAA3
Bijkomen aan de Dordogne

Een heel bijzonder gezicht. Ze zwemmen op de Dordogne tussen de grote bossen ‘vrouwenharen’; een term die ik verzonnen heb toen ik ooit met drie vrouwen uit Zutphen ook gecampeerd heb aan de Dordogne. Toendertijd werkte de zoon van Janneke van der Plaat op de camping en met de disco-trein vertrokken wij met ons vieren vanuit Zutphen  naar Brive. Daar werden we opgehaald. Ik herinner me een hele fijne vakantie.  Ik deelde de tent met Elly; Janneke sliep met Heleen Rozenboom.  S’nachts word ik wakker en mijmer hierover en realiseer me dat twee van deze vier bijzondere vrouwen al lang geleden overleden zijn. Ik ben 10 jaar jonger dan de andere drie; maar toch. Jong overleden. Ik overleg met Kees dat het leuk zou zijn om vanmiddag Mien en Cor uit te nodigen. Zij vertrekken ook morgen. Toch wel gezellig om af en toe aanspraak te hebben alhoewel we dat de laatste 3.5 maand nauwelijks hadden. Met “ups and downs” went dat. En gaan wij steeds meer die stilte waarderen. Goede gesprekken hebben we toch wel. Onder andere vanwege de dromen die we beleven. Veelal over onze jonge jaren. Er komen hierdoor vragen naar boven of ook soms nieuwe inzichten in onze eigen wordingsgeschiedenis. Meestal gaat het om de duiding van het gedrag van onze ouders. En wat daarvan te herkennen in ons eigen gedrag. Het maakt ook dat we veel gaan lezen over dit soort vraagstukken. Bijvoorbeeld in hoeverre gedrag reproduceerbaar is door kinderen en of dat sociologisch danwel genetisch bepaald wordt. Blijkt dat het  gedrag veel eerder genetisch bepaald wordt en in de oudere levensjaren door de ouders bijgesteld kan worden; zij het in beperkte mate.  Dan moet er wel de juiste aandacht voor de individuele kinderen zijn en daar schort het zeker bij ons in onze jonge jaren aan. Het IQ daarentegen kan wel beïnvloed worden en wordt in afnemende mate genetisch bepaald. Dat heeft onder andere te maken met het gegeven dat kinderen naar school gan en op latere leeftijd (pubertijd/adolecentie) uit het gezin stappen. Hierdoor wordt de omgeving op de individu toegesneden en neemt de gemeenschsppelijke omgevingsinvloed van het gezin af. Deze ontwikkeling is dus ter hand te nemen hetzij doordat ouders dat doen door juiste aandacht maar ook door jezelf.  Dat laatste herkennen wij ook weer. Wij zijn beiden behoorlijk vroeg het gezin uitgestapt. Hierdoir onttrokken we ins aan de vormende omgeving van het gezib alleen! En wij hebben jarenlang doormiddel van avondstudies geprobeerd ons te ontwikkelen.  Daar hoeft ook geen einde aan te komen met de juiste wil en doorzettingszin. De basis van deze inzichten is te vinden in de grote databank van ‘Nederlands Tweelingen Register’. Uiteraard mijmeren we ook vaak over onze rol bij de opvoeding van onze kinderen in de tijd dat zij deel uitmaakten van ons gezin. Dit soort gesprekken zijn meestal stevig en “to the the point” en niet heel lang. Er even over praten samen is voldoende en zo bouw je meerdere gedachtenlijnen op waar je op kunt toeven zo door de dag  Ook het werkverleden pakken we op die manier soms aan. Het is heerlijk om dat op een ontspannen manier te kunnen doen. Tijd staat aan onze kant nu..wat een verschil met een jaar geleden!

Tijd- weer tijd maar een andere tijd- voor een duik🙃

Dan vraagt Kees’ Schat je moet wel even uitzoeken waar dat kasteel van Josephine Baker nu staat’ en ‘We gaan morgen geen rondjes rijden’. Tja dat staat richting Bergerac. Zij is een idool uit mijn jeugd! Al toen ik 12 jaar was zat ik aan de buis gekluisterd en gefacineerd haar te bewonderen! Nu 50 jaar later  bezoeken we haar thuis met haar “regenboogkinderen”! Zij was actrice en zangeres en ontvluchte Amerika na de moord op Maarten Luther King. In Parijs, waar ze zich voor het eerst een vrij mens voelde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s