Van Nieul via Valençay, nu op cp St. Dye sur Loire.


20180818_175841.jpg20180818_181313.jpg20180819_152403.jpgIMG-20180819-WA0000.jpegZojuist na een prettige korte rit geland op een warme cp aan de Loire! Gisteren het kasteel bezocht van de Franse diplomaat en adviseur van onder andere Napoleon, de Prince Charles-Maurice de Talleyrand, bij het gehuchtje Valençay. Wat een ijdele hansworst! Maar ook: wat  een bijzonder leven had deze man. Geboren als oudste zoon met een klompvoet waardoor een carrière in het leger niet voor hem is weggelegd. Zijn jongere broer kreeg die eer. En Talleyrand kreeg de “uitweg” om een geestelijke te worden. Dat geschiedde; uiteindelijk werd hij ook bisschop en bewoog zich hierdoor nog steeds in de hoogste kringen. Nadat hij als eerste de eed aflegde op de grondwet – en niet de bijbel – werd hij geexcommuniceerd.  Dat betreurde hij geenszins! Hij had een enorme liefde voor vrouwen! Invloedrijke vrouwen ‘verzamelde’ hij als het ware; die hem in de loop van zijn verdere carriere ook vaak gesteund hebben om de overstap te kunnen maken naar de opeenvolgende regiems. Hij diende tijdens zijn leven 12 regiems! Hij leefde tijdens een interessante periode van de Europese geschiedenis. (1754 -1838) Diende het ‘ancient regime’ van Lodewijk XVI. Tijdens de Terreur ( Franse revolutie) vluchtte hij naar Engeland en de Verenigde Staten.  Keerde terug naar Europa en was betrokken bij de opstelling van de Verklaring van de Rechten van de mens waar John Locke de basis voor had gelegd. De scheidingen der rechten werd hierin geregeld. Onder andere de invloeden van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring waren hierop van invloed en zouden middels  Talleyrand zijn  ingebracht.

Hij steunde Napoleon I bij diens greep naar de macht in de nadagen van de Franse Revolutie. Speelde dubbelspel tijdens de onderhandelingen tussen  Frankrijk en Rusland. Hij was het eerste voorbeeld van een opportunistisch politicus. Hij moet een uitstekend diplomaat zijn geweest. Alhoewel Napoleon wist dat hij door Talleyrand verraden was aan de Russen bleef deze de diensten van Talleyrand inzetten. De kwaliteiten van Talleyrand waren onovertroffen! Talleyrand adviseerde destijds om geen inmenging in Spanje aan te gaan hetgeen Napoleon wel deed en daardoor resulteerde in een eindeloze strijd tussen beide landen. Toen de oeverloze oorlogszucht van Napoleon ook richting Rusland ging besloot Talleyrand dat deze vorm van leiderschap geen goede uitwerking had op de ontwikkelingen binnen Europa en koos voor een ondermijnende diplomatie tegen Napoleon om Frankrijk voor meer ellende te behoeden. Daarna werd hij nog  minister van staat onder andere bij Lodewijk XVIII, Karel X  en Louis Philps. Een leuk weetje: Zijn baldakijnbed uit dit kasteel is in 2010 voor 380.000 euro verkocht op de TEFAF van Maastricht!

Het kasteel staat aan de rand van een klein dorp. Het is prachtig gelegen in een dal dat grenst aan de Inde. Het is een warme dag en we kuieren op ons gemak door de kamers. Elke kamer heeft een specifieke bestemming en wordt door de Nederlandse gids middels de audiotour uitgelegd. Dit kasteel heeft geen gang langs de kamers: je loopt altijd door de kamers naar de volgende. Ik vind dat altijd bijzonder; denk dan ‘hadden ze daar geen behoefte aan toendertijd’? Het zal een praktische reden hebben…. Later kuieren we het mooie park door.  Prachtige eikenbomen lanen en vergezichten. Bij de Orangerie treffen we een bruidspaar. Aan de uniformen van de heren denkt Kees af te leiden dat er een verband moet zijn met het Vreemdelingen Legioen. We maken later weer een heerlijk potje klaar van regionale produkten. Vandaag Poule au Basque. Dat is een terugkerend thema; gerechten uit de regio klaarmaken. De smaak is heerlijk en het staat snel op tafel!

 

 

Een gedachte over “Van Nieul via Valençay, nu op cp St. Dye sur Loire.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s