Chartres


Chartres!! Een van onze favoriete steden naast Beaune, Mende en Avignon als halteplaats op weg naar het Zuiden van  van Europa! We blijven 2 dagen. Kees besluit om deze keer een uitgebreide reportage te maken van de kathedraal. De foto’s van de wereldberoemde glas in lood ramen  worden op Flickr geplaatst. Het is goed warm en drukkend weer. Als we Chartres naderen zien we de kathedraal altijd vanuit kilometers ver zweven boven het landschap.Gebouwd tussen 1194 en 1220.  Magisch! Ik heb Charters en haar bouwprocedures  vooral ook goed leren kennen  en waarderen door het boek van Ken Follett te lezen “The pillars of the earth”. Hoe de gotic ontstond en vooral hoe vakmanschap zich ontwikkelde binnen de verschillende gildes. Al vanaf  1000 na Christus reisden de timmerlieden en metselaars en bouwmeesters rond in Europa  om te leren van de nieuwste bouwkundige inzichten. Nieuwsgierig als men was om de hoogste standaarden van het bouwen onder de knie te krijgen. En dat alles tevoet! Engeland was ver ontwikkeld in haar bouwkunst maar de nieuwste gotische ontwikkelingen haalde men uit Frankrijk oa. Chartres. De hoogtes die bij het bouwen van de Franse kathedralen gerealiseerd werden waren ongekend naast het beeld van een kerk die nauwelijk contact met de aarde had vanwege de enorme glaspartijen. Deze kerk is wereldberoemd om zijn absolute gotische  symmetrie. Ik kan enorm genieten van de plaats in de kerk. Zit er soms uren om me heen te kijken terwijl Kees druk doende is met de fotografie. Deze keer heeft hij praktisch alle vensters opgenomen. Het glas in lood staat bekend als het mooiste in haar soort ter wereld. De “Blauwe Madonna” bekijken we deze keer ook weer goed!  Deze vensters dateren uit rond 1200 en hebben een vroege brand overleeft. Dat is erg oud en heel bijzonder. Veel ramen in kerken dateren eerder van rond de 14e eeuw. Het zijn de eerste striptekeningen die ongeletterden konden vertellen wat de geschiedenis van het geloof inhield!  De ramen zijn de enige in zijn soort ter wereld  die het volledige verhaal van de wording van her christendom vertellen . Aan de noordzijde van het dwarsschip het volledige oude testament en aan de zuidzijde het nieuwe testament! Altijd weer valt in de kathedraal speciaal op dat het een bont  internationaal gezelschap is dat een pelgrimage doet. In de tijd van Julius Cesaer was het al een plek waar druïden eens per jaar samen kwamen! Uit die traditie is ook de bedevaard naar Chartres geboren. We zien zoveel diverse volken uit alle delen van de wereld voorbij komen; Latijns Amerika, Afrika, India en China ; noem het en ze zijn er. Ook weer magisch! Het is ook een vertrekpunt voor de pelgrimage naar Santiago de Compostella : ongeveer 1450 kilmeter. De status van een heilige kerk ontving Chartres vanwege een schenking in 876 aan de kerk door de toenmalige koning Karel de Kale, kleinzoon van Karel de Grote, het Sancta Carmisa – een kleedje of sluier dat Maria droeg tijdens het sterven van haar zoon aan het kruis- mooi ingelijst en ogehangen  in één der kapellen.

De camping in Chartres is ook altijd weer leuk. Een heerlijk parklandschap aan de Eure. Met de fiets in 10 minuten in de stad. We lunchen een keer heerlijk op een van de mooie pleintjes en verder besluiten we vanwege de drukkende hitte lekker bij de wagen te zitten. Beetje lezen en wat van de was doen. S’vond frietjes bij de maaltijd😋30AFA39E-E7FE-48BE-894F-5A386BA8671B5565F606-1F4D-422C-9018-56A81AC8AC0Bimg_2606img_2613img_2597img_2622img_2572111016C4-7FAB-488F-A2D8-C50A0235BD12

2 gedachten over “Chartres

  1. Ha Rutger! leuk dat je meeleest!!!!!! Trui heeft het journaliseren ontdekt…..We lopen wat achter door gebrek aan wifi, maar maken wel nieuwe kopjes aan, om bij te houden waar we geweest zijn, Nu in Chartres, ruim tijd voor de cathedraal en vandaag weer op weg naar maastricht…….tot gauw! Hart. Gr van kees en trui

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s