Chateaux Chambord


Het is een idee van Kees. Hij wil al zijn hele leven de Loire bezoeken en haar kastelen. Volgens zuslief- de grote historica- ze weet echt veel; zijn er maar 140 kastelen te gaan. Nu nog 139 voor ons. Vandaag Chateau de Chambord!  Bij centre Val de Loire.  Het dateerde uit de 16e eeuw en is gebouwd als jachtslot. Vandaag geen beschrijving volgens chronologie van de vorsten maar meer kwantitatieve opsommingen en sociologische inkijkjes!  (Teveel vorsten om op te noemen; je moet toch wat om het verhaal aan op te hangen!). In de 16e eeuw werd de bouw aangevangen. Het slot werd gesitueerd aan de rand van een enorm jachtgebied. Maar veel te ver van de bewoonde wereld. De jachtpartijen bestonden soms uit wel 2000 gasten. De aanvoer van eten werd voorzien door boten via de Loire. En daarna met muilezels..elke gast moest in zijn eigen levensbehoefte voorzien! De beroemde koks aan ’t hof van dit slot kookten wel 42 voorgerecheen en het diner kon makkelijk 20 gangen bevatten. Enorme keukens werden hiervoor ingericht maar vooral ook ruimten om de honderden voorafje, desserts en amuzes te kunnen óopmaken!  Het moet dus een enorme inspanning zijn geweest in die tijd om je verblijf even te regelen; en de appetijd was niet groot óók om de hoge kosten neem ik aan.Tijdens de bouw in 1519, de start, werd alleen de eerste etage gerealiseerd. Een centraal donjon met strakke geometrie en in het midden 1 ronde dubbele wenteltrap. De helix trap waarschijnlijk ontworpen door Leonardo da Vinci! Aan vier kanten werden grote vierkante en hoge appartementen gebouwd die konden voorzien in ontvangstkamer, kleedkamer, slaapkamers etc. Voor de gasten die hun hofhouding meenamen. Zodoende ontstonden in de loop der eeuwen 4 hoeken gecentreerd rondom het donjon x 2 appartementen,  x 3 verdiepingen  = 24 appartementen. Aanvankelijk met open ramen en zeer hoge plafonds en open vuurplaats. Te koud en zeer onaangenaam. De oorspronkelijke opdrachtgever Frans I van Frankrijk heeft er maar 1 nacht geslapen! En verbleef er gedurende zijn hele leven. 72 dagen!   Het is het ultieme voorbeeld van Franse renaissancearchitectuur! Evenals Fontainbleau! Het is 156 meter lang, 117 meter breed en bezit 385 vuurplaatsen.   Er is 1 zijvleugel voor de Koning en in de andere zijvleugel is de kapel! Er staan idioot veel torens op het geheel en het idee hierachter is om de ‘ skyline van Constantinopel’ te laten leven! Men reisde wat af indertijd voor goede ideeën! Het park is ook prachtig ; officiële Franse tuinen , grachten en vijfers totaal 52.15 km2! Een klein detail: bij elke etage is direct een opgang naar de helixtrap. Iedereen bewoog zich zo op en neer in het kasteel en men ontmoette elkaar dus de hele dag! Maar wat ik k zag is dat het voor de dames geen sinecure moet zijn geweest  om in of uit het trappenhuis te stappen! Men kreg de trappen niet gelijkvloers met de eerste trede van de trap. In die tijd met enorme crinolines echt een waagstuk om de eerste stap goed te mikken!

Nog even ter opsomming; 440 kamers, 365 toren,  1030 ramen , 5500 hectare. En 32 kilometer muur eromheen! Het was heet en prachtig om dit kasteel te bezoeken . Meer dan de moeite waard. We hadden hiermee gelijk één van de mooiste exemplaren van de Loire kastelen te pakken!! En nog 138 kastelen te gaan merkte mijn zus je fijntjes en opgewekt op!

 

12B245E0-18CD-41E9-A3CE-40AEA1C41FB2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s