Een stop in de Champagnestreek!


Wij gaan weer door! Richting “huis”. We hebben onze eerste afspraak staan op aanstaande zaterdag! We besluiten om nog één stop te maken. Onverwachts, want we wijken weer eens van ons oorspronkelijke plan af, rijden we door de Champagne! Wat een mooie streek! Allereerst komen we bij een cp die niet te openen is met een buitenlandse bankpas. De plek bleek ook niet zo fraai dus Kees zoekt even snel in Campercontact naar een nieuwe bestemming. We vinden een plek bij een wijnboer: Roulot-Fournier in de coteaux de la Vallee de la Marne :Fournier! Eerst reden we de plek voorbij. Maar gelukkig iets terug, daar was de cp verscholen beneden achter een groot huis in de landerijen. Kees had ’t rijden ook weer even gehad! Een mooie landing in alle rust. Eerst staan we alleen en later krijgen we gezelschap van 2 wagens. Een Frans stel met een enorme aanhangwagen en een oldtimer van een Italiaans koppel. De volgende dag sluiten we aan bij een Champagnetour dat de Italianen doen met de eigenaar. Wat een verhaal; die Champagne teelt-en bottelprocessen. Wij zien eerst een haagje bestaande uit drie druivensoorten; twee witte en één rode. De rode druif is voor de kleur van de champagne-rosé. De blauwe zijn een pint noir en een chardonnaydruif. Het hele jaar is men druk. Planten, bevruchtingsproces, snoeien en vooral de observaties van het weer. Daar begint het mee. Te grote temperatuurverschillen op 1 dag; dodelijk.  Waar het om gaat, begrijpen wij nu, is, dat er een balans moet zijn tussen de suikers en de zuurgraad. Alles gaat in rap Frans dus de technische kant is lastig voor ons te volgen. De druiven worden geoogst en dan geperst. Bij de Champagne wordt de schil niet gebruikt. Wel bewaard men elk onderdeel van het proces om de smaakvorming in de latere stadia bij te kunnen stellen door residuen toe te voegen indien nodig. Dat kan ook zijn van de restanten van de eerste persing of tweede persing.E21DA125-2927-4159-9F15-C9F615B626579673AC06-73AA-4B9F-814C-34BE8CA91E32C57FD7E6-74AA-4AC8-B86D-00BB4F7C7280

Enfin een heel gedoe, waar veel mensen bij betrokken zijn. Maar de eigenaar en zijn vrouw zijn verantwoordelijk voor de smaak. Deze wijnboeren  voegen niets toe. Dus de natuur doet zijn werk. Het meest bijzondere dat wij ontdekten was dat de champagnewijn  eerst gebotteld wordt met een metalen dop. Met daaronder een klein tuubje waardoor zij droesem van de eerste persing kunnen afvoeren. Dat gebeurt met elke fles. Dus de chamapagnewijn wordt twee keer in een fles gedaan. Hij liet de droesem zien van de eerste fase. Wat een werk dachten wij toen. De champagne blijkt ook altijd een mengsel te zijn van meerdere druivensoorten.  Dat is noodzakelijk om de verschillende ‘smaakexplosies’ te ontwikkelen. De ene druif explodeerde qua smaak in de wangen en de andere meer in de keel en samen verspreiden zij zich door de borstkas! Nou het resultaat is dat wij 7 mooie flessen gekocht hebben om ons nieuwe huis met familie en vrienden te vieren! Proost met de bubbels!🍾

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s