De derde dag in Ravenna


De derde dag is het gewoon stervenskoud. Het leek mooi te beginnen, Kees koos voor de korte broek maar in de middag toch gewisseld. Gisteren hebben we de schatten ontdekt van Ravenna voornamijk uit de 4e eeuw: mozaiek werken die hun gelijke niet kennen in de wereld.

We ontdekken ook het verhaal van koning Theodorik de Grote : koning van de Ostrogoten en leider van een groot volk dat het Arianisme beleid. Een stroming binnen het christendom dat stond voor inclusie en de mens een liet zijn met God. Hierdoor is de mens godgelijkend. Hij probeerde de Romeinente te incorpereren binnen de het Germaanse rijk. Helaas bleek hij in de minderheid. Het west Romeinse rijk ging ten onder. En hiermee deze stroming: Binnen het christendom werd de leer van de drie eenheid de hoofstroming en ontstond het huidige hiërarchische katholieke geloof dat geen inclusief beeld had maar juist een exclusief beeld en deze leer bepleitte ook geen holistische benadering van de menselijkheid (de mens is een met zijn wereld om hem heen inclusief respect voor aarde en/ haar natuur). Ook ontdekken we hier de waarde van Dante Aligieri, ook een grootheid die zijn tijd ver vooruit was en daardoor verbannen werd uit Florence, zijn geboortestad, en overleed in Ravenna. In dit verband wordt ook Steiner vaak geciteerd bij onderzoeken naar de interpretaties van mozaïeken uit de 4e eeuw in de tombes en kerken. Steiner staat met zijn gedachtegoed in lijn met Theodorik de Grote en Aligieri. Er wordt zelfs gesteld dat onze (westerse) wereld er volstrekt anders uit had gezien indien het Arianisme stand had gehouden. Prettiger begrijp ik. Alhoewel… Wikipedia raadplegende begrijp ik dat tijdens de Verlichting het Unitarisme ontstond gebaseerd op de waarden van het Arianisme en dat zien we heden ten dage nog terug bij de Jehova’s….

Hoe bijzonder dit ook allemaal is Ravenna is daarnaast ook een leuke stad. Gemoedelijk en zeker niet overlopen door toeristen in het algemeen noch Japanners in het bijzonder.

We belopen alles en dat betekent gemiddeld 12000 stappen per dag oftewel zo’n 10 km. Doen we ’t voor. We staan op een mixparking voor 2.25 per 24 uur. Super plek. Naast ons een kleine witte bestelauto. Met 2 Duitse jongens. Blijkt een werkauto. Daar hebben ze modules voor gemaakt zodat het een rijdend bed wordt: wel de kleinste camper die ik ooit zag. Mooi weer beslist noodzakelijk! Aan de andere kant een Duits echtpaar met een Kuifje hond. Zij roken in de camper… Ook apart lijkt ons. De tv in onze camper is kapot. De plug in het toestel is afgebroken. Wij dachten dat een slechte kabel de oorzaak was van veel problemen .. Nee dus. Morgen naar een camperzaak nieuwe tv kopen. Inmiddels is het avond en luisteren we Nina Simone in jazz uitvoering. Dit is zij zelf niet: Wel Lisa Simone, de dochter van, met Le Bigband Garonne: een live optreden uit Frankrijk. Prachtig. Het repertoire van mijn lief is onuitputtelijk. Waar hij de tijd vandaan haalt al dat moois te achterhalen is me een raadsel. Ik moet het leven nog steeds grotendeels leren. Zonder te werken dan hè! Gisteren ontmoeten we leuke lui. De man heet Kees. Hij kwam info halen over de ticketautomaat. Nou dat was voor ons ook hogere wiskunde. Met drie parkeerwachters erbij lukte het. Na ontspannen wat wederwaardigheden uitgewisseld te hebben, hij had de hele wereld gezien en zijn leven lang bevaren met een zeewaardige zeilboot, begon hij te vertellen dat hij na 4 jaar knutselen toch weer zijn oude steel opgepakt heeft. Reintegratie van jongeren en gedetineerden en migranten. En daar was hij onvolprezen goed in! Vast goed werk en noodzakelijk dat mensen dit doen.. Maar ik kreeg ontzettend de kriebels van deze eindeloze zending aan info zonder ook maar een enkele informatieve vraag aan mij. Kees sloot aan. Ik dacht gered! Hij handelt dit wel. Maar die zag al gauw dat ‘de vrouw van buurman Kees’ alles liet afglijden, afgetraind als ze zelf was in het ondergaan van deze litanie van haar partner. En voor ’t eerst ervoer ik mezelf als ’t ware: in hoe ik in het nabije verleden ook zo eindeloos kon ouwehoeren over mijn werk. Mijn hemel wat moeten mensen met mij wat te stellen hebben gehad. Ik zei achteraf tegen manlief: de volgende keer zeg ik gewoon dat ik niet over werk wil praten. Kan niet aldus manlief. Veel eerlijker dacht ik! Ja mijn leerproces is nog in volle gang. Daar zijn deze reizen ook zo fijn voor. Je bent in een kleine ervaringswereld en wordt niet afgeleid! We hebben nog 4 weken en besluiten om tot aan Puglia te gaan. Dan nemen we echt de tijd voor dit gedeelte. De hak moet maar weer wachten. Gedver het regent ongelooflijk. Pijpenstelen. Echt niet leuk. Morgen gaan we ’t strand doen….. 😂😂😂😂 En the Blues is going on.. Dat wordt weer dansen vanavond met een wijntje!! 👌

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s