Daar sta je dan…


We staan in een garage in San Severo. Een professioneel bedrijf zo oogt het zeker. Groot en mooi geëquipeerd. Maar communicatie is toch de belangrijkste sleutel blijkt. Niemand spreekt een woord Engels. We zoeken het internet af naar vergelijkbare verhalen. En stuiten dan op een forum dat veel info geeft. En goede tips! Blij!! Kees kan dat vertalen naar het Italiaans in gesproken tekst. Nog blijer! Lang leve de devices! En dan blijkt, nadat de garagist ’t beluisterd, dat wij weliswaar een camper 2002 hebben maar model 2004. Full Electronica. Dus oplossing past niet bij onze wagen. Ik bel inmiddels met onze dealer in Nl. En zij gaat direct aan de slag. Zij gaat bellen met de Fiatdealer Nl om de code van de sleutel te achterhalen: waarvan de garagist zegt dat dat de oorzaak is van ons probleem. De code van de sleutel is ‘weg’ en hierdoor wordt er geen contact gemaakt waardoor er geen diesel wordt aangevoerd. Bij de oudere modellen is dat te omzeilen door de startonderbreker eraf te halen. Bij de onze niet. Er komt na een uur wachten een mecanichien die iets van Engels begrijpt. Hij gaat iets doen. Verschillende onderdelen worden gesloopt. Ondertussen gaat Kees aan de slag met onderhoud aan de wagen. Gootsteen loopt weer beter door! Hij kan niks met de situate en dat frustreert. Klussen leidt af!! Ik kan alleen zaken regelen. Zoals de code achterhalen maar ook veel mensen bevragen. Broerlief heeft ook een idee. Aangezien beide sleutels – dus ook de reserve-het niet doen denkt hij dat de Electronica van de auto niet deugd. Niet de sleutelcode maar ’t kastje dat de code moet ontvangen. Zit wat in denk ik ook. Naar het idee van Kees is de monteur nu bezig met de electronica van de wagen en de zekeringen. Kees heeft inmiddels achterhaald dat op een fiatbestelwagen waar maar iets mee aan de hand is een speciale zekering in werking treedt die er direct uitspringt en zodoende de zaak blokkeerd. De monteur heeft ook de zekeringkast loshangen. Het is een rustige man. Kees heeft er in die zin wel vertrouwen in waarmee bedoeld: geen opgefokte Italiaan die aan de wagen zit te roppen….Inmiddels concludeerde de monteur dat er geen diesel aanvoer is. Kees, een stuk rustiger intussen door het klussen, overlegd geregeld. Deels in ’t vertaalde Italiaans – via de telefoon heeft Kees een aantal voor hem logische oorzaken van ’t defect gedecteerd- en deels in ’t gebrekkig Engels, worden stapjes gezet. Ook de monteur lijkt te begrijpen dat Kees er bij betrokken wil blijven. Beide kinestetiche mensen. Alleen de vloer chef komt af en toe driftig gesticulerend er omheen staan oreren, maar onze monteur kan dat aan lijkt ‘t!: alhoewel de hiërarchische verhoudingen wel werken. De monteur stopt direct en geeft de man gericht aandacht. Negeert ‘m niet. Dat is mijn deformatie : ik lees de organisatie altijd via gedrag van mensen om me heen.. 😏 Wat leuk is om te zien is dat ze steeds elkaar betrekken op onze fiat probleem. Ze delen info en proberen er samen uit te komen. Dat is hoopgevend. Maar…. Inmiddels is er wat geknutseld en zeker 6 keer gestart om te kijken of de brandstof toevoer het nu doet en helaas…. Tot nu niet. Inmiddels doe je van alles dat niet belangrijk lijkt maar toch. Zo staan we niet 2200 km van huis maar ‘slechts’ 1700 verteld Kees zojuist. Weer probeert de monteur te starten. Het moet eigenlijk wel starten, zo voelt ’t aan. Te snel achter elkaar probeert hij het. Ik zit in de cabine te schrijven en overleg met Kees: moeten we niet nog een keer vragen om naar de tankinhoud te kijken!? Misschien is de brandstofmeter kapot! Had Kees 5 minuten geleden al weer gedaan! Tja…intussen komen berichten binnen over het aow akkoord. Zou daar positief nieuws bij zitten voor mij!? De aow wordt 2 jaar bevroren. Het lijkt erop dat ik hiervan ga profiteren. Wellicht 11 maanden. Nou dat is toch leuk meegenomen. Niet alleen voor mij maar ook voor broer en zus die ook zo graag eerder willen stoppen. Natuurlijk zijn er duizenden anderen die ook juichen maar dit leeft voor mij!Inmiddels wordt de brandstof injector gecontroleerd. Kees heeft het idee dat dat ’t niet is maar een versprongen distributie ketting. In die zin zijn we niet in de grootste ellende verzeild geraakt-een geknapte riem- maar zal naar zijn oordeel de motor toch uit elkaar moeten worden gehaald. Hij realiseert zich ook dat ’t uit onze handen is en dat de monteur toch zijn eigen inzicht gaat volgen.Inmiddels appt de dealer dat ze de code heeft. De kosten zijn 69 euro. Het is de originele code vraag ik voor de zekerheid… Stel dat een nieuwe code weer nieuwe problemen opleverd bedacht ik direct. Ik meld dit aan onze monteur… Helaas de code is het probleem niet geeft hij rustig aan. Nu, voor ons toch handig die code te hebben… We wachten weer af.De monteur vraagt nu naar de code! Hij zegt ‘wat ik ook doe en zie dat lijkt de enige foutcode’. Inmiddels ben ik een heel eind met die code gelukkig. De dealer vraagt nu foto’s van het kentekenbewijs.. Dat lukt eerst ook niet via SMS maar wel via watssap. Ik bel nog even na.. Ja ontvangen. Wachten op de fabriek die de code lieverd aan onze dealer. De monteur gaat nu iets anders doen. We moeten hem roepen als de code er is. Hij vertelt nog even dat hij maar 7 cijfers nodig heeft… Ach ja. Van ons kon hij alle cijfers zo krijgen natuurlijk: we begrijpen de simpelheid van de vraag! Nu duimen dat dit ook ’t probleem is….Tja wat doe je dan nog meer? We bekijken de app van ons energieverbruik van onze nieuwe woning nog eens. Het lijkt een zeer gunstige ontwikkeling. We zitten ver onder het verbruik van een 1 persoonshuishouding. We zitten onder de 60 euro nu. Misschien voegen we nog een paar zonnepanelen toe en kunnen we zelfs neutraal worden in ’t verbruik?!De code is binnen. Ik roep de monteur en die gaat aan de slag! Het lukt hij start.. Weer uit: opnieuw start die weer. En daarna, bij de derde startpoging stopt die. Ook zien we dat weer het lampje voor dit probleem blijft branden! Oplossing de code eraf halen. Gelukkig hebben we de Bearlock een dag voor vertrek nog laten installeren.. Wat weer ons vertrek vertraagde maar hiermee zijn we nu wel gered voor de verzekering! We krijgen veel belangstellende apjes wat ons goed doet. We zijn niet gestresst of zo maar dat komt ook doordat we nog steeds op een gunstige afloop rekenen. Ik krijg van Kees wel drie keer de complimenten voor mijn oplossingsroute. De code opsporen. Hij vond het een heerlijk geluid – de motor – wordt daar echt blij van. Ik ben blij dat ik tenminste iets kan bijdragen. Hij doet zoveel voor mij… Telefoon kopen, installeren, opwaarderen, technisch onderhoud van alles aan de camper en het huis…. Computer opschonen : termen die ik gebruik maar vaak nooit snap.. We wachten weer af…Tja en dan is het pauze! Om drie uur gaan we verder!! We installeren ons in de garage waar ’t koel is met boek!!!

Park Nationale Gran Sasso. Daar zouden we eventueel naar toe gaan. We hebben tot het laatst gedubt of we dat gisteren zouden doen. Gisterochtend uiteindelijk besloten eerst verder naar ’t zuiden te trekken en daarna op de terugreis dit weer te overwegen. Het werd beschreven als ’t klein Tibet van Europa op grote hoogte met schitterende vlaktes. De Pyreneeën aan de Atlantische kust zijn ermee te vergelijken. Als enige twee gebieden binnen Europa waar nog echt wild leeft. Op de Gran Sasso ook de beer en wolf. Ik werd wakker van een dutje ~het is hier 35o ongewoon heet zonder wind op de betonplaat van de garage~en bedacht dat “Als* we die keuze wel hadden gemaakt we met deze pech in de Europese Himalaya hadden gestaan.😢Ik wordt steeds blijer van de plek 😂😂. De monteurs stromen binnen en ook de onze groet even als hij langs komt lopen…En de bewolking neemt toe de wind trekt fors aan… Wie weet.

5 gedachten over “Daar sta je dan…

  1. Kees en trui misschien ten overvloede. Is er naar de noodknop gekeken? Die sluit nl de brandstof af bij een aanrijding en soms een dikke hobbel in de weg. De knop zit naast de accu en anders bij de voeten van de bijrijder. Hopelijk een snelle oplossing.
    Groet Dirk Boxma beniccasim spanje

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s