Urbino


Beelden museum
Beelden museum

Vandaag geland in Urbino, in het noorden van Marche, het enige object in deze streek dat geregistreerd staat als Unesco World Heritage. Dat is niet voor niets, want alleen al de ligging van de stad tussen twee heuvels in een weelderig groen landschap, en het Palazo Ducale………maakt het dit predicaat waard! Geheel tegen onze gewoonte vetrokken we van ochtend om 7.15!! Dit vanwege de paniek van Trui gisteren bij de steile afdaling bij het aanrijden naar Portonovo. Na een goede rit op redelijke wegen kregen we een toetje bij het achterland van Ancona: ongelooflijke hellingen van wel 18% moesten we overwinnen om bij de kust te komen. Bij de kust aangekomen, gisteren, bleek de camperplaats op een camping steil naar beneden waarbij ook een pendelstadsbus gepasseerd moest worden. Dat moest ons nu net gebeuren! Trui zat stijf van ellende met de handen voor ogen naast me. Ook niet leuk. Dat wilden we naar boven rijdend niet meemaken! Gelukkig waren we in 4 minuten zo weer boven zonder de gevreesde tegenliggers. Nu dus op de parking bij Urbino, uitblazen van een warme dag in de (prachtige) stad met een middeleeuws karakter. Het Palazo Ducale wordt beschreven als het mooiste paleis van Italië. Dat is niet teveel gezegd. Een enorm bouwwerk met zalen van een omvang die wij nog nooit gezien hebben. De stad kent haar oorsprong in 3 Bc. Dan raakt de stad keer op keer verwikkeld in de strijd met Vaticaanstad rond de 8e eeuw. Maar de belangrijkste bloeitijd is 1450. Dan komt een man aan de macht, Frédéric de Montefeltro, die samen met wetenschappers, kunstenaars en humanisten bouwt aan een prachtig verblijf voor hemzelf en zijn vrouw Batissta Forza!! En deze stad/paleizen zijn volledig in de oorspronkelijke stijl bewaard. De stad zelf biedt via stadspoorten toegang. Het geheel heeft veel weg van Romeinse steden als Trier. De Romeinse bouwwerken dan. Prachtig. Ook was het weer een hete dag 30o zonder zuchtje wind! Trui is erg moe na twee slechte nachten. Het rijden is zonder meer vermoeiend in het binnenland maar ook, zo bleek onverwacht, aan de kust. De wegen zijn echt enorm verwaarloosd. In het binnenland regelmatig stukken weggeslagen. Herstel van de weg betekent vaak een dot asfalt in het gat gestopt. Beter dan de gaten maar nog steeds een hopeloos gerammel met de camper over de weg. Kees stelt vaak gerust: het klinkt erger dan het is: maar toch blijft het stresserend!

Facade Palazo Ducale
Op de CP

Object van kunstenares Niki de Saint Phalle, een van de objecten die te zien waren op de juwelen tentoonstelling in het Palazo. Museaal verbijsterend briljant samengesteld, we hebben met open mond gekeken naar de 3 D projecties van antieke beelden op het plafond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s