Dijon


IMG_20190907_153402grafmonument Bourgondische vorsten, onder het wakende oog van kunstenaar Yan Pei- Ming, in het museum des beaux arts. Titel vd te toonstelling is De huilende man, een hulde aan zijn onlangs overleden moeder.

Wat een mooie stad. Altijd langs gereden, en deze keer besluiten we om deze stad aan te doen. Geen spijt. Het weer is matig 20o gemiddeld en later gaat ’t regenen en valt de temperatuur terug naar 13o. Bizar laag voor de tijd van ’t jaar. We komen woensdag aan op de camping municipal Lac de Kir. Een prima plek rustig en schoon, betaalbaar en aardig personeel. 15 Euro inclusief alles. De Cp was 12 euro maar dan geen douche. We besluiten lekker te lezen en na ’t eten bewonderen we ’t meer. We zien ook iets van de kanalen die dwars door de Bourgondische streek aangelegd zijn: ook goede manier om per boot deze streek te verkennen. Wij fietsen na ’t eten om het meer voor zover dat mogelijk is. Genoeglijk voorzien van sporttoestellen en bankjes.

De volgende dag vertrekken we per fiets naar `t centrum het is marktdag en de stad bruist van de koopjesgeur.. Wij kopen een mooie nieuwe hapjespan van het bekende merk ‘BK’. De oude was wel erg zwart aan ’t worden en deze had Kees inmiddels weggemieterd: maar aan het vervangen waren we we nog niet toegekomen.

Dijon is verbonden met Zutphen. In de 15e eeuw, tijdens de periode van Philip de Goede, wordt middels oorlogvoering maar meer nog door huwelijken de macht van de Bourgondiërs verder uitgebreid naar t Noorden. De Hertogen van Gelre, die in Zutphen zetelden, kwamen ook al ras ten tonele. Dat boeit ons zeer sinds we weer in Zutphen wonen. En Kees heeft tijdens zijn cursus cultuurgeschiedenis deze ontwikkeling volledig meegekregen dus is er dubbel plezier om die stad te ontdekken. We kennen Beaune en Doyle bijvoorbeeld goed maar dat zijn meer gepolijste stadjes voor het toerisme. Dijon is een levendige stad met een eigen bevolking, waarin gesogneerde dames en heren rijkelijk vermengd worden met lokale, zo te zien, veel armere mensen. En het is ook een multiculturele stad: de routs naar zwart Africa zijn nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld. We zien een prachtig stel, ik denk van de Ivoorkust, innig gearmd, met een vrolijke stoet kleurrijk geklede vrienden en familieleden, uit het voormalig paleis van Philip de Goede naar buiten komen.! Elk lid van het gezelschap mag met het paar op de foto!! En daarbij wordt uitbundig gelachen!

In datzelfde paleis is het museum der schone Kunsten gevestigd naast het bureau van Toerisme. De collectie varieert van de middeleeuwen tot de 20e eeuw en is uitgesteld in de voormalige vertrekken van Philips de Goede. Zeer fraai gedaan. De slaapkamer wordt opgeleukd door drie vorsten die in dit paleis gewoond hebben. Beelden ervan natuurlijk. De kelder is ingericht als keuken en dateerd uit de 15e eeuw en roept veel herkenning bij ons op met het Topkapi paleis in Istanbul. Dezelfde techniek. Grote open ruimte met open schouwen naar schoorstenen om de rook af te voeren. Pointurisme is mooi weergegeven met werken van tijdgenoten van van Gogh: maar kan nooit tippen aan de collectie van Kröller Muller uiteraard. We zijn verwend! Wat ook grappig is op de afdeling waar de uitbreiding van het Bourgondische rijk wordt verbeeld staat veelvuldig hoe Zutphen telkens weer onder vuur kwam te liggen. Bijvoorbeeld bij de slag om Warnsveld – nooit eerder van gehoord- en dat telkens katholieken de agressoren waren en nadat de overwinning behaald werd en de agressor zich terugtrok de stad weer teruggreep naar haar protestantse roots. Voelbaar tot op heden in Zutphen leek ons.

De kathedraal is ook een mooie gotische kerk. Vooral de talrijke beelden en vuurspuwers om de kantelen zijn nog prachtig in tact. De bibliotheek is ondergebracht in een kerk… Waar zien we dat meer…. Alleen de zolder is goed te zien: een houten tongewelf.

We gaan om 4 uur naar huis en hebben dan zo’n 5 uur rondgekuierd. De voeten zijn dan op. Het regent een beetje en de kou slaat toe. Thuisgekomen lekker boekje lezen en een kopje kruidige gemberthee. Toch lijkt ’t me leuk hier uit eten te gaan. Ik bekijk TripAdvisor en tref een Japans restaurant waar dat hoge scores heeft. Dat reserveren we. Om 7 uur gaan we weer op pad ; het is gelukkig droog. Goed dat we gereserveerd hadden.. Hoe was ’t eten?? Tja dat ging wel we zaten naast drietal Chinese meisjes die van, alles langs lieten komen; wij sloten aan met tweemenutjes en dumplings. De wijn bestellen was een puntje: een kwart liter kostte 21 euro… Het eten zeer betaalbaar; 12 euro, soep, salade en rijst met vis. Toch maar twee glazen besteld oor 5 euro per stuk… Die heel lekker bleek. Heerlijk licht gegeten maar niet bijzonder. Tja….

Weer naar huis met de fiets met een buitje. We stonden aan een plein waar leuke muziek klonk vanaf een podium. Maar het is ons te koud en te nat…. Fijne dag al met al!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s