Toulon.


We stonden op en het waaide een beetje en ’t leek een wat koelere dag te worden. Op ons gemakje ontbijt gemaakt en vervolgens breng ik het afval weg naar de containers. Ondertussen bedacht ik dat het te hard waait voor een kano tochtje. Ook een plan. Ik ga vervolgens bij de receptie navragen hoe de busverbinding is geregeld met Toulon. Kees had ontdekt dat er een treinverbinding is, maar het treinstation ligt 8 km landinwaarts en daar zijn flinke bergen, waar te nemen op afstand, dus op de fiets niet te bereiken. De busverbinding is goed geregeld; 5 minuten fietsen naar ’t centrum en dan 40 minuten met de bus lijn 70 voor 1.25 pp. Enkele reis. We besluiten dat te doen. Na de bustocht eindigen we bij het treinstation in Toulon en lopen in 15 minuten naar de haven. Allengs merkten we dat het toch een warme dag wordt. De reis is niet interessant; veel – lelijke – bebouwing waar we doorheen komen. We hadden ook wat twijfels om ons te verplaatsen met de camper omdat ons plekje zo mooi in de natuurlijke omgeving van een dorpje staat en nu zien we dat dat ook klopt. Toulon is geen grote stad; althans de historische binnenstad. We lopen vol goede zin naar het toeristenbureau om de kaart te halen met daarop de bezienswaardigheden. Het bureau ligt bijna aan de haven en intussen zien we daardoor al grote delen van de oude binnenstad. Deze is ongepolijst en de bevolking oogt heel volks en vooral ook multicultureel. We passeren schattige pleintjes en mooie geplaveide straten en uiteindelijk komen we bij een indrukwekkende haven aan.

Pleintje

Daar liggen grote plezierjachten maar ook gigantische marineschepen en knotsen van veerboten die Toulon verbinden met bijvoorbeeld Corsica.Ook hier een gezellige drukte. Het wordt echt een warme dag. We scharrelen rond en zien op de kaart dat er wel 4 musea worden genoemd maar eigenlijk geen noemenswaardige historische gebouwen.Een imposante kerk met grote pilasters aan de voorzijde blijkt een ‘makeover’ tehebben gehad. Gemoderniseerd naar de Renaissance. Het interieur is lelijk. We lezen dat de stad erg geleden heeft tijdens WOII. Daar zien we niet zoveel van.. . Een operagebouw stamt wel uit de 19e eeuw; gezellig zitten we op de trap te luisteren naar een koor dat oefent.Het valt Kees op dat er ook nauwelijks affiches in de stad hangen met aangekondigde festiviteiten of voorstellingen. John Mayall! komt wel.. Helaas, heel erg helaas te laat voor ons.Er is een groentemarktje met kraampjes van enkele lokale bewoners – denken we- maar veel meer met kraampjes van Afrikaanse mensen. En later een warenmarkt van uitsluitend mensen uit Africa denken wij. Later stuitten we op een demonstratie; vooral veel jongeren die strijden voor een schoner milieu. S’avonds op het journaal zien we dat wereldwijd een actiedag door scholieren is georganiseerd om de aandacht te vestigen voor de vervuiling van onze planeet.

Er is ook een artistiek wijkje. Dat trekt ons en hier zien we voorzichtig kleine winkeltjes en ateliers zich ontluiken die meer gedurfd kunst en design verkopen; gelardeerd met veel vintage zaakjes. Dat vind ik natuurlijk heel leuk en ik duik erin! Helaas de maatjes zijn ‘tres petit’ en niet voor mij van toepassing 😔. De design winkels voeren Nederlandse prijzen. Ik vermoed dat dat niet eenvoudig zal zijn voor deze ondernemers om het hoofd boven water te houden. We lunchen gezellig aan de kade en besluiten een lokaal gerechtje te proberen. Gebakken kabeljauw met bloemkool gegratineerd met kaas. Heerlijk blijkt. Wijn doen we maar niet; wel een heerlijk pilsje voor Kees!We slenteren door en ontdekken dan dat er toch een oud gedeelte is dat nog overdekt is. Ook dit is ongepolijst; lees afgebladderde overdekte straatjes die fris ruiken naar een soort wasmiddelen lucht om de overlast van urinerende stadsbewoners te camoufleren. Er zijn zeker ook zwervers en zigeuners die bedelen in de stad. Ook veel gehandicapte ouderen die vragen om een kleine bijdrage. Tja Toulon wat vinden we er nu van!? Een leuke ongecompliceerde en ongepolijste oude stad ; gezellig om te doen maar geen spectaculaire monumenten. De stad blijkt ook echt behoorlijk schade te hebben geleden in de WO2. Er zijn wel oude toegangspoorten en er zijn zeker mooie oude appartementgebouwen zoals je ze ook ziet aan de Champ Elysee. Maar je moet vooral genieten van de mensen en de ongedwongen sfeer en de spectaculaire haven!!Dan besluiten we ook eerder terug te gaan met de bus. Het is goed geweest. Om vijf uur vertrekt de bus afgeladen vol blijkt: totaal verkeerde tijd natuurlijk; spitsuur we hangen met de benen buiten de deur. Kees ging vooruit die heeft gelukkig een zitplek. Ik koop de kaartjes en tot mijn stomme verbazing word ik geantwoord in mijn eigen taal; de chauffeur blijkt een Belg. Ik vraag hem hoe onze stopplaats heet. Precies weet hij ’t niet.. Ik besluit dus goed op te letten…. Deze reis duurt niet 40 minuten maar 80!gelukkig kon ik half zitten op een bil bij Kees; mijn voeten bleven heel!! Als haringen zaten we in een ton. Wat ben ik dan blij met m’n 1.71!! Al met al een hele leuke dag en we hebben de 10.000 stappen weer gehaald!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s