Fayence


Cp Fayence, met uitzicht op het stadje

Maandag rijden we naar het binnenland. Fayence is het doel. We zijn 30 jaar geleden hier in de buurt geweest toen ik zwanger was van onze zoon. Na een mooie reis door de kuststreek zien we in de verte een stad op een heuvel en dat blijkt Fayence te zijn. Via een weg langs een prachtig meer, dat zich ver uitstrekt tussen de heuvels van de Var, klimmen we op een smalle, maar goede, weg naar boven. Het is wel spannend; en de spectaculaire uitzichten onderweg zijn fantastisch! We landen op een gratis CP op een terras boven een mooie jeu de bouleplaats waar, blijkt later, de hele dag door voornamelijk 60-plussers in groepjes spelen.  Er zijn wel 25 velden!! Fayence wordt beschouwd als een van de mooiste plaatsjes in de Var dat de oudheid en de moderne tijd samen heeft weten te brengen, waardoor ’t goed leven is in en om de stad. Dat klopt; de eeuwenoude straatjes en pleintjes zijn beeldig en omzoomd door platanen of olijfbomen. Hier en daar mooie typische Franse restaurants en ook de winkelvoorraad is leuk. Bakkertje om de hoek en een oude kerk, toren en chateau uit 1450 en prachtige wandelingen te maken in- en rond het dorp. We zijn echt verrukt van dit Provençaalse gevoel en besluiten een paar dagen te blijven. De tweede dag dinsdag de 24e september is er een marktje ook echt gezellig. Later ontdekken we dat er drie keer per week een markt is: om de dag behalve zondag. Dan zal de kerk de ontmoetingsfunctie wel overnemen op zondag! We kuieren rond en kopen fruit, groente en souvenirs voor vrienden en kennissen. Later maken we een leuke wandeling naar Tourette een dorp dat naadloos aansluit op Fayence en dat een klein chateau heeft dat in 1750 ongeveer eigendom werd van een oudgeneraal van Napoleon. En meteen herkennen we beiden in wat voor tijd dat moet zijn geweest. We hebben immers allebei een boek gelezen over het leven van Josephine Napoleon en dat besloeg de tijd tussen 1750 en 1820. Veel kastelen stonden leeg toendertijd want de adel werd tijdens de Franse revolutie immers naar het cachot gebracht!! S’avonds besluiten we lekker uit eten te gaan.. Heerlijk; een compleet geslaagde dag. Het blijft warm: ongeveer 25o en we wandelen veel; afgewisseld met het lezen van een boek. De wandelingen zijn heftig ook in het stadje want de hoogteverschillen enorm. Als ik de oudere mensen in het stadje zie lopen bedenk ik me het volgende: we hebben in Nederland vaak discussies -met mensen van een zekere leeftijd- over het bewonen van een huis of appartement en in verband met de trappen wordt door een groep gepleit voor het gelijkvloerse appartement. Hier in Fayence zou dat een futiliteit zijn: immers de hele stad is een trap. De oplossing hier lijkt een stok en langzamer aan doen. Anders kom je gewoon niet meer buiten de deur!! Hier bepaald de context dus veel zwaarder deze discussie; dus ophouden hier überhaupt hiermee bezig te zijn 🙃

We staan met drie wagens op de CP. Een Frans stel en gisteren kwam Ben aan. Ben woont al 14 jaar in Frankrijk gehuurd, ergens bij Tours 80 km van de oceaan. Hij zegt hier veel goedkoper te kunnen leven; het scheelt hem 1000 euro inclusief waterschap en gemeentebelastingen. Hij reist eigenlijk het hele jaar en overwinterd in Marokko waar hij eind november al naar toe trekt en ver over de Atlas, in het binnenland, verblijft. Hij waardeert dit land enorm ook om de bevolking. Eerlijk en prettig volk. Dat herkennen we uit verhalen van vrienden uit Zutphen! We gaan vandaag het chateau in Fayence bezoeken! Heerlijk relaxed voelen we ons hier.

En de woensdag er ook maar even bij. We hebben inmiddels leuk contact met Ben en een deel van de dag kneuteren we met hem over van alles en nog wat. Vooral technische zaken aan de camper zijn gespreksstof. Kees is dus “de man”! Hij vindt het ook gezellig: weer eens wat anders…. Later gaan we de aangemerkt route door ’t stadje lopen geïnitieerd door VVV. Erg geslaagd. Heel bijzonder hoe de mensen hier in middeleeuwse panden wonen. We treffen nog een groep vrouwen in een heel oud pand die samen de costuums maken voor het tweejaarlijkse Broodfestifal; 10 jaar geleden bedacht. Heel veel werk om 300 deelnemers te kleden en vooral tachtiger zijn hiermee bezig. Veel begreep ik verder niet alhoewel de vrouw lang doorging met uitleg. Het valt me op dat Fransen weinig checken of de ontvanger van de info het wel begrijpt; meestal keuvelen ze domweg door… Ik had ’t warm en vond ’t dit keer best. Stelde me geduldig op als een dankbare toerist samen met Kees die er helemaal weinig van meekrijgt!!

Later bij de camper weer gezelligheid met Ben en discussie over de bestemming morgen. Wel of niet naar de kust; het lokt mij wel maar ’t waait flink hier – 30km in ’t binnenland – dus zwemkans acht ik laag. En Kees heeft intussen veel gratis CP plaatsen in de Provence gevonden!! We besluiten nog lekker een lui een dagje te blijven. Het is donderdag dus weer marktdag. Gezellige drukte met eigenlijk veel locals. Er zijn nieuwe kraampjes maar ook marketers die er dinsdag ook stonden. We kopen toch weer wat: een viertal tafelkleedverzwaarders.. Of hoe dat ook heet. Weer een leuk souvenir dat ook bruikbaar is. We wandelen s`middags weer door ’t stadje en besluiten s’ avonds een pizza te bestellen en bij de tent op te eten met een zelfgemaakte salade erbij. Heerlijk is deze met rauwe ham en geitenkaas en een eigengemaakte dressing van Provençaalse kruiden met knoflook er extra overheen. S’avonds een avondwandeling waarbij we mooie foto’s maken in gedempt licht. En dan besluiten we toch naar zee te gaan. Het blijft zulk prachtig weer dat het echt jammer is deze kans om nog te zwemmen voorbij te laten gaan!! Aygulf wordt het!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s