Via L’ Isle-Sur-La-Sorgue naar Lyon…


L’Isle sur la Sorgue

Met een tussenstop van 2 dagen in l’isle, zijn we via 2 overnachtingen in Lyon, gisteren in Beaune beland, in het Bourgondische deel van Frankrijk. We lopen een beetje achter dus eerst L’Isle en Lyon ; de volgende gaat over Beaune. L’Isle is echt schattig. Ze heeft zich ontwikkeld tot een prachtig stadje gelegen aan de splitsing van 2 rivieren waar vroeger 40 watermolens aan stonden. Hiervan zijn er nog zo’n 4 werkzaam. Prachtig te zien in een opstelling van 3 achterelkaar rustig het water voortscheppend. Hier heeft een prachtige industrie de stad welvaart gebracht; industrie in het ontwikkelen van prachtige vloerkleden, dekens en shawls die gemaakt zijn met de hand van alle soorten wol denkbaar. Kamelen, lama’s en de yak uit Cashmir. Maar ook alle soorten schapen. De fabriek bestaat nog en heeft een prachtig museum ingericht waar producten alswel de productieprocessen worden getoond en beschreven. Heerlijk zacht voelt ’t materiaal en de designs zijn beeldig. Ik zie een prachtige deken… 1800 euro.. Tja. Vaker hebben wij ’t idee dat ondanks dat we het erg goed hebben er toch nog een groep mensen moeten zijn die ’t echt veel beter hebben; ook voor de grap is ’t niet te doen zo’n aanschaf en de fabriek floreert dus…! De stad noemt zich innovatief en naast deze traditioneel industrie is er ook nog een bloeiende antiekhandel in deze stad. Ver buiten de regio is dit gekend. Elk weekend reusachtige markten. Wij waren er door de week en de winkels alleen al zijn er talrijk; voor ons genoeg! De camperplaats is gratis en gelegen bij ’t station prima slapen!! Scheen in l’Isle de zon nog, in Lyon moest plots de lange broek aan bij een temp van 4 C s’nachts. De reisdag was regenachtig en gelukkig scheen overdag in Lyon weer een wat winters zonnetje. Dat maakte het schoenzool verslijtende stadsbezoek heel aangenaam. Een ongepolijste stad Lyon, waar het waanzinnig vormgegeven Confluence museum en het gelijknamige winkelcentrum concureren met een drukke oude binnenstad, die wat Parijsachtig aandoet, maar die wel erg gedomineerd wordt door 2 lawaaiige en stinkende verkeersstromen die zich geweldadig, dwars door de stad langs de oevers van de Saone en de Rhone persen. Enfin, na 38 jaar op weg naar het Zuiden er doorheen gejaagd, hebben we nu eindelijk de stad van dichtbij kunnen bekijken, waarschijnlijk voor het laatst….. We kuieren eerst naar de kathedraal die op zich prachtig is maar ook niet super.. Je ziet uiteindelijk zoveel prac htige kerken onderweg – waarbij de kathedraal van Santiago de Compostella bij mij de meeste indruk tot nu toe heeft gemaakt – dat maakt dat deze niet veel voortstelt. We vervolgen onze ontdekkingstocht in de oude stad via een gezellige straatje dat volledig is opgeslokt door restaurantjes.. Beetje Luik/Brussel eetstraatje. We besluiten het water over te steken naar het eiland in de stad. Dat is groots met veel boulevardachtige straten en grote appartementgebouwen aan weerszijden. We stuiten op grote pleinen met een prachtig operagebouw en een gigantisch museum. Helaas zijn de pleinen allemaal aan een grondige renovatie toe en dus ligt alles overhoop. Rondom de pleinen raast verkeer. Een van de pleinen heeft een geweldig fontein. Kees besluit het museum te bezoeken en ik verken de stad verder. Ik ben een paar dagen geleden weer eens gevallen waarbij knie kapot en de enkels ook flink aangetikt; hiermee behap ik dat museum niet. Kees gaat t in 1,5 uur verkennen; de kaart verkoper zegt dat 4 uur gemiddeld is. Tijdens mijn tocht door de stad valt op hoe lawaaiig de stad overal is ; nergens rust of luwte. Een leuke straat met mooie pandjes is ook weer een eetstraatje. Nee mijn hart krijgt Lyon niet. We puffen naderhand samen uit aan een kade. De rondvaartboot gaat deze dag net niet naar Museum Confluence.. Helaas. Was lekker geweest met de boot, maar ze adviseer de Vaporetto verderop aan de kade.. En dat lukt, na een 20 minuten wachten arriveert een chique boot! We zitten lekker buiten en opeens veranderd het landschap om ons heen. We zien eerst gebouwen die afgebroken worden en herkennen dat ook van de autosnelweg die daar langs raast. Dan opeens prachtige nieuwbouw; appartementen onder goede architectuur gebouwd. We varen een bassin in en dat is de eindhalte. Iedereen eruit en we vergapen ons aan een gigantisch shopping complex dat ook Confluence heet. We lopen eromheen en duiken erin. Mooie qua architectuur de inhoud is natuurlijk vreselijk. Op de bovenetage 40 eetgelegenheden…. De vergezichten op de nieuwe appartementgebouwen zijn prachtig. Dan ontdekken we ook dat we nog 2.5 km moeten lopen naar t museum… We gaan op pad. Langs een drukke weg zien we in de verte een hoop ‘fly-overs’ aan snelwegen en plots zien we de contouren van ’t museum. Kees kwijlt telkens bij de electrisch steps die overal in de stad geparkeerd staan. Helaas heeft hij geen abonnement. Wat een kloteplek zeggen we tegen elkaar; echt ongelooflijk. Onder die spaghetti van fly-overs staat dat museum aan een oever van de rivier. Het gebouw is groots opgetrokken uit aluminium en glas. Wel aardig maar als je ’t bijvoorbeeld vergelijkt met Gugenheim in Bilbao niet echt mooi. We gaan erin en ook de entree uit beton opgetrokken met veel trekassen om ’t gebouw aan op te trekken is leeg, kaal niet interessant. Op de 4de etage weer mooie doorkijkjes en vergezichten. We gaan er niet in. Teveel van ’t goede. Eenmaal weer buiten…. Nemen we de tram naar de stad…. 5 minuten later blijkt dat we weer 2.5 km moeten lopen terug naar de metro. We zijn eigenlijk te moe; maar geen keus.. Het lukt lekker langs de oever de flaneren en we landen een half uur later in een knus restaurant waar we een lekkere bourgonjewijn nemen bij een mooi menutje. Dan op naar de metro, dan de bus en om half tien eindelijk de voeten omhoog! Altijd een leuke dag omdat we ’t samen zo fijn hebben🤓

Nieuwbouw Lyon
Winkelcentrum

LYON

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s