CP Area Masseria Radogna bij Matera


Gisteren zijn we na een heel hartelijk afscheid van Giuseppe en familie opnieuw door een extreem regengordijn met een leuke tussenstop in de stad Melfi geland bij de stad Matera.

De waterweg tijdens de wolkbreuk.. Geen stopplaats…

Melfi was een wat armoedig ogende stad, maar wel met een stoer Frans- Normandische fort, waar we ook het museum bezochten met 2 prachtige Romeinse sarcofagen, en veel bijzonder gave, en mooie Romeinse grafvonsten! De rit naar Matera ging over een vrij smalle weg met weinig verkeer, door een eindeloos golvend landschap met omgeploegde met keien doorspekte, vruchtbaar lijkende aarde. Zoveel tinten aardekleur en oker….. Nu staan we hier op een afgelegen CP, midden in een opgravingsgebied. Vandaag zijn we met een pendelbusje naar de stad Matera geweest. Daar aangekomen hebben we een hele dag met verbazing rondgelopen in deze hooggelegen, grotachtige, bijna cubistisch aandoende stad, waarvan de witte mergelstenen, fel verlicht opkleurden in het zonlicht, echt een onvergetelijke ervaring! Vanuit de Cp vertrok een busje. De stadspendel voor 3 euro retour. We waren flink aangekleed. Truien regenjassen die ook winddicht zijn aan of bij ons en stevige stappers aan. Maar alras verscheen de zon!! We vertrokken met een voor 0.50 cent verworven stadsplattegrond vanaf het Infopoint naar de twee speciale wijken. Sosa’s genoemd. De stad is een grote klimpartij. Echt tientallen trappen voeren langs huisjes uitgehouwen in grotten en na het diepste punt uiteraard moeten we ook weer naar boven. De kerken zijn of heel primitief en erg oud of van zeer barokke stijl. De een houdt hiervan de ander vindt ’t niets. Wij hebben het leren waarderen. Van Scicilie tot Spanje, Portugal overal hebben we prachtige exemplaren bewonderd en dus ook hier. Van overdaad weten we nu is hier geen sprake! Dit hier valt reuze mee.

Primieve kapel in grot

In onze herinneringen komt de kathedraal van Santiago de la Compostella weer boven drijven… Zo prachtig zo wonderschoon en ook zo magisch heilig bevonden door bezoekers maar ook de vele pelgrims die dan ook het heilig hart willen aanschouwen bewonderen die geweldige kerk. Terug naar de stad. Vorig jaar de culturele hoofdstad van Europa.. Gelijk met Leeuwarden? Ik wist niet dat dat zo ging; meerdere steden tegelijk…

Wij vinden dit een verdiende keuze voor Matera. Het is een fantastische ervaring en de mensen zijn uiterst aardig en voorkomend. In de kerk wordt onze temp gemeten. Gelukkig alle vier niets.. En daarna aan de lunch. Vriendje Sjaak krijgt eindelijk zijn lang gehoopte pizza.. Quartoformagio en die bleek heerlijk. Het bleek achteraf bezien moeilijk om een pizza te scoren; we zijn dagen zoekende geweest. De overige drie nemen een lokaal gerecht. Massieve gedraaide pasta stengels met hier en daar een gehaktstukje en pure tomatensaus. Het was lekker maar niet bijzonder en erg zwaar… Enfin heerlijk gedishd en daarna weer door en we bleven maar in vervoering. Het is ook een grote stad in vierkante meters! Om 3 uur haakt Sjaak af. Hij pakt als eerste de retour bus. Daarna proberen we nog verder te lopen maar mijn lijf protesteerde teveel; vooral de voeten.. Ik wil de bus van 4 uur en Kees en Janet gaan loyaal mee. Het is goed zo… Prachtige stad we verlaten je!! Het ga je goed laten de bewoners goed op je passen!!

De pizza en pasta’s
Matera!
Lunch in Matera, met Pasta, en voor Sjaak eindelijk een Pizza!
Terug naar de Cp, hier in het landschap

Een gedachte over “CP Area Masseria Radogna bij Matera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s